Μπάιντεν: Υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν ύψους 95 δισ. δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πριν λίγο το νέο πακέτο βοήθειας που παρέχει κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, κλείνοντας μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων.

Το πακέτο βοήθειας, που εγκρίθηκε από τη Γερουσία αργά το βράδυ της Τρίτης και αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, περιλαμβάνει σχεδόν 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία, 26 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Ινδο-Ειρηνικό, δηλαδή την Ταϊβάν.

«Θα κάνει τις ΗΠΑ πιο ασφαλείς, θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή», είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο μετά την υπογραφή του πακέτου, μετατρέποντάς το σε νομοσχέδιο. Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του, «οι πρώτες παραδόσεις εξοπλισμών στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «κινηθούν γρήγορα» για να στείλουν νέα όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει τις ρωσικές προόδους στο πεδίο της μάχης.

Η υπογραφή του πακέτου βοήθειας ήταν το αποκορύφωμα πολύμηνων τεταμένων διαπραγματεύσεων, μεταξύ ουκρανικών αντιροσωπειών και ομάδες των Ρεπουμπλικανών της αμερικανικής Βουλής που αντιτάχθηκαν στην περαιτέρω χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Ο Μπάιντεν είχε περάσει μήνες ασκώντας πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς για να «περάσουν» το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο, το οποίο τελικά υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ.

Πηγή: CNN / Φωτογραφία αρχείου Reuters