Μπάιντεν σε Ερντογάν: «Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο – Θα κάνω ό,τι μπορώ για να λύσω το ζήτημα με τα F-16»

Στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και την κατάσταση στο Αιγαίο και τη Συρία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε επίσης τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Άγκυρα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο στο ΝΑΤΟ να τους καλέσει να ενταχθούν στη συμμαχία.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είχε αρνητικές επιπτώσεις στα σιτηρά και το πετρέλαιο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να επιλύσουμε τη διαδικασία με μια ισορροπημένη πολιτική ως προς αυτό. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα με αυτήν την ισορροπημένη πολιτική».

Εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουν σύντομα οι διάδρομοι προς τις χώρες που στερούνται σιτηρών επί του παρόντος.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειές του να βγάλει εκατομμύρια τόνους σιτηρών από την Ουκρανία και για την υποστήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι «Μόλις προσγειωθώ στην Ουάσιγκτον, θα εργαστώ για να επιλύσω το ζήτημα των F-16». «Θα κάνω μια προσπάθεια να το περάσω από το Κογκρέσο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία Reuters