Η ανατολική πτέρυγα του NATO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου» που διεξάγεται σήμερα στη Βαρσοβία.
«Εσείς είστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους ηγέτες των εννέα χωρών (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στην Πολωνία βρίσκεται και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μολονότι η χώρα της δεν είναι μέλος του NATO.
«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ (…) είναι ξεκάθαρη. Το άρθρο 5 είναι μια ιερή υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν.
Νωρίτερα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών New START. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας για το θέμα αυτό, απάντησε λακωνικά: «μεγάλο λάθος».
Ο γενικός γραμματέας του NATO, που είναι παρών στη σύνοδο, επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διαβρώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, σχολίασε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και οι σύμμαχοι στο NATO θα πρέπει να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, ενόψει της συνόδου κορυφής της συμμαχίας που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.
Το κοινό ανακοινωθέν και τα πολωνικά MiG-29
Στη διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» ανέφεραν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους ως μέτρο αποτροπής απέναντι στη Μόσχα. «Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια» των συμμάχων, σημείωσαν. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί» αναφέρεται στο κείμενο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η χώρα του μπορεί να εφοδιάσει το Κίεβο αρχικά με τα αεροπλάνα MiG-29 που διαθέτει ακόμη στον στόλο της.
Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότεινε στον Μπάιντεν να αναπτύξει συστήματα HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα συστήματα επιτήρησης του εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters