Μπάιντεν: «Να μην γυρίσουμε την πλάτη στην Ουκρανία» – Αντιδράει η Μόσχα στις νέες κυρώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να γυρίσουν την πλάτη» στην Ουκρανία τώρα, τη στιγμή που το πακέτο της βοήθειας, ύψους 60 δισεκ. δολαρίων, προς το Κίεβο παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο αφού οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αρνούνται να το συζητήσουν.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τώρα την πλάτη» επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «σ’ αυτό υπολογίζει», είπε ο Μπάιντεν σε μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο, παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από την έναρξη του πολέμου.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι σύντομα θα μιλήσει για το θέμα της Ρωσίας με τους άλλους ηγέτες των χωρών της G7, καθώς και με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει αύριο Σάββατο στη βιντεοδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Νωρίτερα σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε σειρά κυρώσεων στη Ρωσία, τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ένας νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων συνιστούν μια επίθεση στον πυρήνα των ρωσικών συμφερόντων, αλλά η Μόσχα θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα νέες, σαρωτικές κυρώσεις, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο περισσότερα από 500 άτομα και οντότητες.

Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων το σύστημα πληρωμών Mir, ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς και την αμυντική βιομηχανία, τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας, την απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων και άλλους τομείς. Περιλαμβάνουν επίσης αξιωματούχους που σχετίζονται με τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters