Μπάιντεν: Η στρατηγική του στη Μέση Ανατολή με «αξονικό στοιχείο» το Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα, μία σειρά σύντομων συναντήσεων με τους ηγέτες του Ιράκ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις περιφερειακές πυραυλικές και αμυντικές δυνατότητες, σε μία ευρεία αραβική σύνοδο στη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπάιντεν, που άρχισε την πρώτη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή ως πρόεδρος των ΗΠΑ από το Ισραήλ, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει μία σύνοδο των Αράβων που πραγματοποιείται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, για την ουσιαστική ενσωμάτωση του Ισραήλ στο πλαίσιο σχηματισμού ενός νέου άξονα γεωπολιτικής επιρροής, που μορφοποιείται από τις κοινές ανησυχίες των χωρών της περιοχής, σχετικά με το Ιράν.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη αξία, στη συμμετοχή όσο το δυνατόν πιο διευρυμένων αμυντικών ικανοτήτων της περιοχής αυτής και κυρίως, με τη συμμετοχή και του Ισραήλ που έχει σημαντικές αντιαεροπορικές και πυραυλικές ικανότητες, που κρίνονται αναγκαίες. Οι συζητήσεις αυτές, διεξάγονται διμερώς, με τις χώρες αυτές», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.

Τι είπαν Μπάιντεν και αλ-Σίσι

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συζήτησε για τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι δύο ηγέτες, συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά, στο περιθώριο μιας συνόδου αραβικών κρατών στην Τζέντα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Αιγύπτου.

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν τρόπους για την αναζωογόνηση της παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και τις προσπάθειες της Αιγύπτου προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για τη λειτουργία του Φράγματος της Αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD), σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή οικονομική πίεση, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των τιμών για τα σιτηρά και το πετρέλαιο που αυξήθηκαν, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters