Μπάιντεν: Έφτασε στο Ισραήλ την επομένη του μακελειού σε νοσοκομείο της Γάζας [vid]

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, όχι μόνον λόγο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, αλλά και εξαιτίας της φονικής έκρηξη σε νοσοκομείο στην Γάζα, για την οποία ο Ισραηλινός Στρατός κατηγορεί την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικός Τζιχάντ» – παρουσιάζοντας και τα δικά της πειστήρια επ’ αυτού -, ενώ παλαιστινιακές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο κι ενώ ήταν περιτριγυρισμένος από άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην πίστα του αεροδρομίου. Μίλησαν για λίγο προτού αναχωρήσουν επιβαίνοντας σε αυτοκινητοπομπή.

«Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε, ο Θεός να σας έχει καλά που προστατεύετε το έθνος του Ισραήλ», είπε ο Χέρτζογκ στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού προέδρου.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, σε επίσημο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρισκόταν εν πτήσει προς το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄ «αμέσως μόλις άκουσε την είδηση» και ότι ζήτησε από συνεργάτες του αρμόδιους για την εθνική ασφάλεια να «συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε».

Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ωστόσο να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.