Μπάιντεν: Διαβεβαιώνει πως εργάζεται για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και προειδοποιεί το Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να μη χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «διαπραγματευτικό χαρτί» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός λιμοκτονεί έπειτα από πέντε μήνες πολέμου και πολιορκίας, διαβεβαιώνοντας πως εργάζεται «ακατάπαυστα» για να επιτευχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Στην ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης τη νύχτα της Πέμπτης 7.3.2024 (ξημερώματα ώρα Ελλάδας), ο Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε επίσης την κατασκευή προσωρινού λιμένα στη Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η παράδοση μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας διά θαλάσσης στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου οι ελπίδες πως θα κλειστεί συμφωνία ανακωχής ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς μοιάζουν να σβήνουν.

«Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων» ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει στον έκτο του μήνα, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «ηγέτες του Ισραήλ», δεν πρέπει ούτε «μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον, ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν εντεινόμενη πίεση στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, καθώς μέχρι τώρα οι παραδόσεις γίνονται με το σταγονόμετρο.

Η κατασκευή του προσωρινού λιμανιού που προανήγγειλε ο Μπάιντεν θα γίνει σε μερικές εβδομάδες και δεν συνεπάγεται την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτικών στο πεδίο, διαβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ενημερωθεί.

Η βοήθεια θα αναχωρεί, διευκρίνισαν, από τη Λάρνακα, καθώς η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται γεωγραφικά πλησιέστερα στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στη νήσο σήμερα.

Συνομιλίες «την επόμενη εβδομάδα»

Οι μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) επιδίωκαν να εξασφαλίσουν συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους.

Όμως οι συνομιλίες στο Κάιρο με αντιπροσωπεία της Χαμάς ανεστάλησαν έπειτα από τέσσερις ημέρες και «αναμένεται να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, δίκτυο που φέρεται να έχει σχέσεις με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Δεν έχουν «καταρρεύσει» και το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές μειώνεται σταδιακά, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τζακ Λιου.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα, έχει τη βάση του ο ηγέτης του κινήματος Ισμαήλ Χανίγια, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν οι «ελάχιστες απαιτήσεις» της από το Ισραήλ, είπε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ