Μπάιντεν: «Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από την Κίνα που καταρρίψαμε το κατασκοπευτικό μπαλόνι»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σχετικά με το κατασκοπευτικό μπαλόνι που κατέρριψε αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-22 πάνω από τις ΗΠΑ.

«Δεν ψάχνουμε για νέο ψυχρό πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν. Δεν προσδιόρισε πότε θα μιλήσει με τον Σι, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εμπλέκονται διπλωματικά με την Κίνα για το θέμα.

«Περιμένω να μιλήσω με τον Πρόεδρο Σι, ελπίζω ότι θα φτάσουμε στο βάθος, αλλά δεν ζητώ συγγνώμη που κατέρριψα αυτό το μπαλόνι», είπε ο Μπάιντεν απαντώντας σε καταγγελίες από το Πεκίνο.

Η Κίνα λέει ότι το μπαλόνι των 60 μέτρων προοριζόταν για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών, αλλά η Ουάσιγκτον λέει ότι ήταν ξεκάθαρα ένα μπαλόνι κατασκοπείας με ένα τεράστιο υπόστρωμα που περιείχε ηλεκτρονικά.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε κάνει ελάχιστα δημόσια σχόλια για το κύμα εναέριων αντικειμένων που ξεκίνησε με το κινεζικό αερόστατο, «έσπασε τη σιωπή του» αφού οι νομοθέτες ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τα περιστατικά.

Είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τα τρία άγνωστα αντικείμενα: ένα που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα, ένα πάνω από τον Καναδά και ένα τρίτο που βυθίστηκε στη λίμνη Χιούρον.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια ακριβώς ήταν αυτά τα τρία αντικείμενα, αλλά τίποτα αυτή τη στιγμή δεν υποδηλώνει ότι σχετίζονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών ή ήταν οχήματα παρακολούθησης από άλλη οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε.

«Η υπηρεσία πληροφοριών πιστεύει ότι τα τρία αντικείμενα ήταν «πιθανότατα μπαλόνια δεμένα με ιδιωτικές εταιρείες, ψυχαγωγικά ή ερευνητικά ιδρύματα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters