Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί το «τελικό αποτέλεσμα» της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ, μιας από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας» στο τέλος ενός μακροχρόνιου πολέμου 20 ετών στο Αφγανιστάν.
«Αυτή η αποστολή εκκένωσης είναι επικίνδυνη. Ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ποια θα είναι η τελική έκβαση», παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος περιβαλλόταν από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν και τον ανώτερο σύμβουλό του για την Εθνική Ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν.
«Αλλά ως αρχιστράτηγος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιστρατεύσω όλα τα δυνατά μέσα», υποσχέθηκε. Μόνες τους οι ΗΠΑ είναι «ικανές» να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επιχείρηση, η οποία συγκαταλέγεται «στις πιο δύσκολες της ιστορίας», «στην άλλη άκρη του κόσμου με μια τέτοια ακρίβεια», δήλωσε.
Η αξιοπιστία των ΗΠΑ ως σύμμαχος
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, και 18.000 από τον Ιούλιο, με επιπλέον χιλιάδες άλλους να απομακρύνονται με ιδιωτικές πτήσεις που «εκτελούνται από την αμερικανική κυβέρνηση». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να απομακρύνει όλους τους Αφγανούς που βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις μετά τις χαοτικές σκηνές στην Καμπούλ και τις αφηγήσεις υποψηφίων προς αναχώρηση Αφγανών που εμποδίστηκαν να φθάσουν μέχρι το αεροδρόμιο από τους ελέγχους των Ταλιμπάν. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν, εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στο αεροδρόμιο», επισήμανε. Δήλωσε επίσης ότι αυτή η χαοτική αποχώρηση δεν έπληξε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Οι σύμμαχοί μας στον κόσμο «δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Μίλησα στους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters