Μπαχμούτ: «Σφίγγουν τον κλοιό» οι Ρώσοι – Οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύονται

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν εκ νέου σήμερα με σκοπό να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας περιέγραψε την κατάσταση ως «εξαιρετικά τεταμένη».

Τα ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων μαχητών της Ομάδας Wagner, προσπαθούν να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών προς την πόλη και να τους αναγκάσουν να παραδοθούν ή να αποσυρθούν.

Αυτό θα έδινε στη Ρωσία το πρώτο της σημαντικό επίτευγμα τους τελευταίους 6 μήνες και θα άνοιγε το δρόμο για την κατάληψη των τελευταίων αστικών κέντρων στην περιοχή του Ντόνετσκ.

«Παρά τις σημαντικές απώλειες, ο εχθρός έριξε τις πιο προετοιμασμένες μονάδες επίθεσης, που προσπαθούν να διαπεράσουν τις άμυνες των στρατευμάτων μας και να περικυκλώσουν την Μπαχμούτ», δήλωσε ο Ουκρανός συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi.

Ένας ανώνυμος στρατιώτης από την 93η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία της Ουκρανίας, σε βίντεό του στην εφαρμογή Telegram υπό τον ήχο συνεχών εκρήξεων, δήλωσε: «28η Φεβρουαρίου. Η πόλη φλέγεται, ο εχθρός πιέζει».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο είπε ότι δείχνει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-25 να κάνουν πτήσεις πάνω από την Μπαχμούτ.

 

Η ανοιξιάτικη λάσπη δυσκολεύει τις επιχειρήσεις

«Την περασμένη ημέρα, οι στρατιώτες μας απέκρουσαν περισσότερες από 60 εχθρικές επιθέσεις», δήλωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Yadhidne και Berkhivka, βόρεια της Μπαχμούτ. Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την περιοχή, ενώ ενισχύει και τις δυνάμεις της.

Ο καιρός που ζεσταίνει καθώς περνάει ο βαρύς χειμώνας, ξεπάγωσε το παγωμένο έδαφος, το οποίο μετατράπηκε σε λάσπη.

«Και οι δύο πλευρές μένουν στις θέσεις τους, γιατί όπως βλέπετε, η άνοιξη σημαίνει λάσπη. Επομένως, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε μπροστά»,δήλωσε ένας Ουκρανός διοικητής στο Reuters.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά μήκος του ανατολικού μετώπου, αλλά οι επιθέσεις της έχουν υψηλό κόστος, λέει η Ουκρανία, καθώς οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό είναι μεγάλες.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters