Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χθες Τετάρτη την ανάπτυξη στρατιωτικής αποστολής εκπαίδευσης των ένοπλων δυνάμεων στην Μοζαμβίκη, για να βοηθήσει τη χώρα στον αγώνα της εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων, ενημέρωσαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία μένει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών στο συμβούλιο της 12ης Ιουλίου, διευκρίνισαν.
Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Λουξεμβούργο εξέφρασαν βούληση να ανταποκριθούν στην έκκληση της Πορτογαλίας και να συμμετάσχουν σε αυτή την ευρωπαϊκή αποστολή, διαβεβαίωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Το μέγεθος της αποστολής στη Μοζαμβίκη, η διάρκειά της και άλλες λεπτομέρειες μένουν να διευκρινιστούν.
Η Πορτογαλία είχε καταστήσει σαφές τον Μάιο πως είναι έτοιμη να αναπτύξει τους μισούς εκπαιδευτές αυτής της δύναμης. Έχει ήδη στείλει στρατιωτικούς με εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο στη Μοζαμβίκη μετά την επίθεση στην Πάλμα την 24η Μαΐου από τζιχαντιστές ενεργούς στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, στα σύνορα με την Τανζανία.
Ο γαλλικός κολοσσός του τομέα της ενέργειας Total έχει αναλάβει στη συγκεκριμένη περιοχή, όχι μακριά από την Πάλμα, μεγάλο έργο εξόρυξης και υγροποίησης φυσικού αερίου αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την 24η Ιουνίου, η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) αποφάσισε επίσης να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στη Μοζαμβίκη για να βοηθήσει το Μαπούτο στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών που σπέρνουν τον τρόμο στον βορρά τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.
Ομάδες ενόπλων που γενικά αποκαλούνται στην περιοχή «αλ Σεμπάμπ» («η νεολαία», στα αραβικά) έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στη φτωχή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, στην οποία ο πληθυσμός αποτελείται κατά πλειονότητα από μουσουλμάνους. Πυρπολούν χωριά, αποκεφαλίζουν άνδρες και ανήλικα αγόρια, επιδίδονται σε απαγωγές για να στρατολογήσουν νέα μέλη ή να αρπάξουν σεξουαλικές σκλάβες.
Οι επιθέσεις τους έχουν κλιμακωθεί εδώ κι έναν χρόνο. Όμως, μέχρι τώρα, ο πρόεδρος Φιλίπε Νιούζι έμοιαζε διστακτικός να δεχθεί οποιαδήποτε ξένη βοήθεια, επιμένοντας στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Μοζαμβίκης, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975. Ο μοζαμβικανός στρατός, με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαίδευση και εξοπλισμό, υποστηριζόταν ως εδώ από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.
Η φτωχή περιοχή, παραμελημένη από τις μοζαμβικανές αρχές επί χρόνια, όπου ορισμένοι ειδικοί παρατηρούν πως τα παράπονα των ντόπιων ευνοούν τη δράση ισλαμιστών, μετατράπηκε σε εστία κρίσης με τουλάχιστον 2.800 νεκρούς. Είναι αντιμέτωπη με μείζονα ανθρωπιστική κρίση.
Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ