Moskva: Αναφορές ότι συνελήφθη ο Διοικητής Στόλου Μαύρης Θάλασσας – Είχε ελέγξει τα συστήματα αεράμυνας του πλοίου [pics]

Η βύθιση του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του Στόλου Μαύρης Θάλασσας έχει προκαλέσει τρομερές αντιδράσεις και ενδεχομένως έχει αρνητικές συνέπειες για τον Διοικητή του Στόλου Μαύρης Θάλασσας Ναύαρχο Ιγκόρ Οσίποφ, ο οποίος έχει γίνει «viral τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δύο λόγους.

Αφενός, ανεπιβεβαίωτες αναφορές έκαναν το γύρο του Διαδικτύου σχετικά με την βίαιη σύλληψή του από άνδρες με πολιτικά ρούχα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι ο Ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ είχε προχωρήσει σε δηλώσεις τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος είχε ελέγξει προσωπικά τις ικανότητες αεράμυνας του ρωσικού καταδρομικού, πιστοποιώντας την επιχειρησιακή λειτουργία των οπλικών συστημάτων να αποκρούσουν εισερχόμενες πυραυλικές επιθέσεις.

Αν και οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι το Moskva βυθίστηκε λόγω αποτελεσματικών πληγμάτων με πυραύλους τύπου Neptune, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το πλοίο βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τον Ρώσο Ναύαρχο, ο οποίος αντιμετωπίζει μια τεράστια αποτυχία και ένα φιάσκο στην αξιοπιστία και τις ικανότητές του να αντιμετωπίσει ένα κυριολεκτικά ανύπαρκτο ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Φωτογραφία αρχείου Reuters