Μόσχα: Πυρκαγιά σε Ερευνητικό Ινστιτούτο που φέρεται να αναπτύσσει εξαρτήματα για τον ρωσικό στρατό [vids]

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Platan» στο Φρυαζίνο κοντά στη Μόσχα.

Βίντεο που μεταδίδονται μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) δείχνουν ανθρώπους να σπάνε παράθυρα του ερευνητικού κέντρου Platan για να αναπνεύσουν, καθώς η φωτιά – που πιθανότατα ξεκίνησε από τον 5ο όροφο – εξαπλώνεται ταχύτατα προς τους επάνω ορόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 9 εγκλωβισμένοι στο ερευνητικό ινστιτούτο, με τα μέλη της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν προσπάθειες να τους προσεγγίσουν.

Το Ερυνητικό Ινστιτούτο Platan φέρεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συσκευών για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, στην σελίδα του Ινστιτούτου στο Ίντερνετ αναφέρεται πως τα εξαρτήματά του χρησιμοποιούνται σε όλα τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, στους εκτοξευτήρες πυρηνικών, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και σε κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα.

Ωστόσο υπάρχουν άλλες αναφορές, όπως από το Nexta TV, ότι το κτίριο που φλέγεται δεν στεγάζει πλέον το ερευνητικό Ινστιτούτο Platan, αλλά αγοράστηκε το 1990 από άλλη εταιρεία.

Οι πυκνοί καπνοί που βγαίνουν από το φλεγόμενο κτίριο είναι ορατοί σε μεγάλη απόσταση από την Μόσχα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.