Μόσχα: Η «περίεργη» απουσία από την παρέλαση για την Ημέρα Νίκης

Στην ιστορία πέρασε η σημερινή επέτειος της Ημέρας Νίκης επί των δυνάμεων του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που γιορτάστηκε στη Μόσχα με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, απέφυγε όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για τα μελλοντικά του σχέδια, όπως επισημαίνουν σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Πλαισιωμένος από παρασημοφορημένους επιζώντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και απευθυνόμενος στους στρατιώτες που πολεμούν στο Ντονμπάς, ο Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή. Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

Όμως μια απουσία από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα δεν πέρασε απαρατήρητη από τον διεθνή Τύπο: αυτή του Αρχηγού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, συνοψίζοντας τα όσα έγιναν στην παρέλαση, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Το ιπτάμενο σκέλος της παρέλασης αναβλήθηκε, φαινομενικά λόγω της κακοκαιρίας. Αλλά μοιάζει με μια απολύτως υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα στην Μόσχα…

Λοιπόν:

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, φερόταν την 1η Μαΐου να έχει τραυματιστεί μετά από ουκρανική επίθεση στο Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου.

Την επομένη, στις 2 Μαΐου, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών.