Moody’s για Ελλάδα: Αισιοδοξία αλλά προσοχή στον Σίσυφο

Κατ’ αρχήν αισιόδοξη εμφανίζεται η Moody’s για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Ωστόσο, δεν παραλείπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου η Αθήνα να αποφύγει τον… Σίσυφο.

«Η ελληνική κρίση αποτελεί αρχαία ιστορία, καθώς μετά από πέντε διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει σημειώσει το μεγαλύτερο θετικό σερί από το 2005-2006» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, σε σημερινή του έκθεση.

Η οικονομική ανάπτυξη, κατά τον ίδιο, θα διατηρηθεί σε θετικούς ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια, καθώς η κατανάλωση αναμένεται να συμβάλλει με μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ, ενόσω η αγορά εργασίας βελτιώνεται, οι μισθοί αυξάνονται και τα εισοδήματα ενισχύονται.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Moody’s δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, με την οικονομική κρίση να δημιουργεί μεταξύ άλλων και σοβαρά δημογραφικά προβλήματα, τα οποία υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές.

Βελτίωση στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η βελτίωση της οικονομίας έχει συνδράμει στη σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, με την απασχόληση να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με την προ-κρίσης κατάσταση. Η ανεργία, ενδεικτικά, βρίσκεται λίγο κάτω του 20%, απέχοντας παρασάγγας από το 13% της προ-ύφεσης περιόδου.

Ο τουρισμός, από την πλευρά του, εξακολουθεί να συνιστά κρίσιμης σημασίας για την πορεία της χώρας, καθώς οι ξένοι επισκέπτες συμβάλλουν τα μέγιστα στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της Ελλάδας, στην τόνωση της κατανάλωσης και στην αύξηση της απασχόλησης.

Πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες από κοινού συνεισφέρουν σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Στην αρχή της ανάκαμψης η αγορά ακινήτων

Όπως είναι φυσικό, η βελτίωση της αγοράς εργασίας και η αύξηση του εισοδήματος αναμένεται να παράσχουν μία —έστω και μικρή- τόνωση στην αγορά ακινήτων, η οποία τα προηγούμενα χρόνια επλήγη από την υπογεννητικότητα, τη μη χορήγηση τραπεζικών πιστώσεων και την αύξηση της φορολογίας.

Οι τιμές των ακινήτων, παρατηρεί o Moody’s, βρίσκονται μόλις στην αρχή μίας ανοδικής πορείας, η οποία όμως εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τα υψηλά του 2008. Η συγκεκριμένη ανάκαμψη, επίσης, είναι γεωγραφικά ανομοιογενής, καθώς η αύξηση στις τιμές είναι ισχυρότερη στις περιοχές γύρω από την Αθήνα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο μύθος του Σίσυφου

Ωστόσο, κατά τον Moody’s, δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. «Η πιθανότητα οι Έλληνες να απωλέσουν την όποια πρόοδο έχουν σημειώσει, όπως ο μυθικός Σίσυφος, είναι υπαρκτός» τονίζει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, αυτοί οι κίνδυνοι είναι τόσο εξωτερικοί, όσο και εγχώριοι:

— Η αύξηση των πολιτικών προστατευτισμού και ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

— Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν και να εφαρμόσουν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των πιστωτών, προκειμένου να μην απωλέσουν την αξιοπιστία τους.

— Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικούς κινδύνους, καθώς η κυβέρνηση ενδεχομένως να αλλάξει «χέρια» εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, γεγονός το οποίο δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας, σχετικά με το αν η χώρα θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες πολιτικές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Πηγή: Sputnik