Μόντι από τη Μόσχα: «Η λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν μπορεί να βρεθεί στο πεδίο της μάχης»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι οι χώρες τους απολαμβάνουν μια ειδική στρατηγική συνεργασία και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να βρει μια ειρηνική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν φιλοξένησε τον Μόντι στο Κρεμλίνο για συνομιλίες που αναμένεται να περιλαμβάνουν τα ζητήματα των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών στην Ινδία και την ενίσχυση των οικονομικών και στρατηγικών δεσμών των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις μας έχουν τον χαρακτήρια μιας ιδιαίτερα προνομιούχου στρατηγικής συνεργασίας. Σας ευχαριστώ για την προσοχή που δίνετε στα πιο έντονα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και την προσπάθεια να βρείτε τρόπους για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, και κυρίως με ειρηνικά μέσα, φυσικά», δήλωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Μόντι χαρακτήρισε «πολύ οδυνηρό» τον θάνατο αθώων παιδιών σε πόλεμο, σύγκρουση ή τρομοκρατική επίθεση, αναφερόμενος στην καταγγελία της Ουκρανίας για τη χθεσινή επίθεση από ρωσικό πύραυλο με στόχο το βασικό νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.

Επιπλέον ο Μόντι είπε στον Πούτιν ότι λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία «δεν μπορεί να βρεθεί στο πεδίο της μάχης…πρέπει να βρούμε ειρήνη μέσω των συνομιλιών».

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι επιτέθηκε στο νοσοκομείο παίδων της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Ρωσία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας και το Νέο Δελχί και η Μόσχα έχουν στενούς δεσμούς από την σοβιετική περίοδο.

Η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, επιχειρεί να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ινδία ως πιθανό αντίβαρο της ανερχόμενης Κίνας στην περιοχή.

Αλλά το Νέο Δελχί και η Δύση έχουν λάβει διαφορετική θέση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χθες την ανησυχία του στην Ινδία για τη σχέση της με τη Ρωσία.

Η Ινδία έχει αποφύγει να επικρίνει τη Ρωσία και έχει αυξήσει τις αγορές φθηνού ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters