Μολδαβία: «Προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Υπερδνειστερία» – «Οι επιθέσεις έχουν ρωσική σφραγίδα»

Η πρόεδρος στη Μολδαβία προειδοποίησε σήμερα ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, είπε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία. «Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς», τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

«Οι επιθέσεις έχουν ρωσική σφραγίδα», λέει ο πρώην ΥΠΑΜ

Οι εκρήξεις που αναφέρθηκαν στη μολδαβική αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας τις τελευταίες 24 ώρες φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ξένη επέμβαση, δήλωσε στο Business Insider ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας.

Ο Βιτάλι Μαρινούτα, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας από το 2009 έως το 2014, είπε ότι δεν έχει νόημα ούτε οι δυνάμεις της Μολδαβίας ούτε της Υπερδνειστερίας να έχουν πραγματοποιήσει ή οργανώσει τις επιθέσεις. «Ούτε η Μολδαβία ούτε η Υπερδνειστερία έχουν κίνητρο να αναθερμάνουν μια «παγωμένη» σύγκρουση και η Ουκρανία δεν θα έχει συμφέρον να ανοίξει κι άλλο μέτωπο πολέμου».

«Αυτό που μας μένει είναι μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία. Έχοντας μελετήσει πώς λειτουργεί η GRU και η ρωσική στρατηγική, φαίνεται ότι οι επιθέσεις έχουν την υπογραφή ρωσικών δυνάμεων», κατέληξε ο πρώην Μολδαβός Υπουργός Άμυνας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ