Μολδαβία: «Η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει το 2023 – Στόχος να προσαρτήσει την Υπερδνειστερία»

Ρωσικό BMP K-17

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας στην Μολδαβία, Αλεξάντρου Μουστιάτα, πιστεύει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα το 2023, «αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα στην Ουκρανία».

«Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσία θα ξεκινήσει μια νέα επίθεση στη Μολδαβία, αλλά πότε θα συμβεί: στις αρχές του 2023, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ή αργότερα, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο», είπε ο Μουστιάτα σε συνέντευξή του στο TVR Moldova.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω για να δημιουργήσει έναν διάδρομο με την περιοχή της Υπερδνειστερίας, που είναι το έδαφος της Μολδαβίας. Τότε μπορούμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι ναι, σκοπεύουν να φτάσουν μέχρι εδώ και να συνδεθούν με την Υπερδνειστερία. Αυτός είναι ένας πραγματικός και πολύ υψηλός κίνδυνος», πρόσθεσε.

Ο Μουστιάτα υπενθύμισε ότι στην περιοχή της Υπερδνειστερίας βρίσκεται η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών της Ευρώπης που φυλάσσεται από τους Ρώσους. Μια υποθετική ρωσική εισβολή στη Μολδαβία θα μπορούσε να συνδεθεί με τη χρήση αυτών των πυρομαχικών σε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση.

Όπως αναφέρεται από την Υπηρεσία Ασφαλείας, η Μολδαβία θα στραφεί στη Ρουμανία για βοήθεια εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία επεκταθεί στο έδαφός της και οι σχέσεις με τη Ρωσία επιδεινωθούν.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα απαντήσει στις επιθέσεις από και προς το έδαφος της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας.

Με πληροφορίες από: European Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters