Μολδαβία: «Επικίνδυνες» οι αναφορές ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να στρατολογήσει πολίτες στην Υπερδνειστερία

Η Μολδαβία δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αναφορές ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να στρατολογήσει Μολδαβούς πολίτες είναι επικίνδυνες και ότι συζητούσε τακτικά όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με Ρώσους αξιωματούχους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας απαντώντας σε ερώτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα σχόλια ήρθαν μέρες αφότου οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι η Μόσχα προσπαθεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία στρατολογώντας πολίτες στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Η Υπερδνειστερία είναι μια στενή λωρίδα γης που κατέχεται από φιλορώσους αυτονομιστές που εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής Μολδαβίας και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Απαντώντας σε ερώτηση τοπικών δημοσιογράφων σχετικά με υποτιθέμενες ρωσικές απόπειρες στρατολόγησης ανθρώπων στην Υπερδνειστερία, ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Nicu Popescu είπε: «Αυτές δεν είναι ενέργειες που συμβάλλουν στην ειρήνη για όλους μας, για τους πολίτες μας, για τις οικογένειές μας, είναι επικίνδυνες και πρέπει να αποθαρρύνονται».

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας

«Υπάρχει μια σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ των συναδέλφων μου στο υπουργείο Εξωτερικών και του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου η Μολδαβία διατυπώνει ξεκάθαρα τη θέση της». Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει εάν ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να στρατολογήσει Μολδαβούς.

Την Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Malyar, δήλωσε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα σε διάφορες περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Υπερδνειστερίας για μια «περαιτέρω κλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία είπε τον περασμένο μήνα ότι παρακολουθούσε την κατάσταση στην Υπερδνειστερία, όπου υπολογίζεται ότι εδρεύουν 1.500 Ρώσοι στρατιώτες, αλλά ότι δεν είχε δει σημαντικές αλλαγές από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας αρνήθηκαν τη Δευτέρα ότι η Ρωσία διεξήγαγε οποιαδήποτε στρατιωτική προετοιμασία στο έδαφός της που απειλούσε την Ουκρανία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters