Μητσοτάκης: «Να προωθήσουμε την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μη στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα»

Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, τη διάσκεψη του NATO, τη στήριξη στην Ουκρανία και την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού αλλά και την άνοδο των εθνικιστών στην Ευρώπη, την τουριστική περίοδο και τον «μύθο» της εξαήμερης εργασίας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη Σύνοδο ήταν σαφής η δέσμευση ότι το να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ είναι κάτι μη αναστρέψιμο. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, πιστεύω, έχουν κάνει πολλά για να στηρίξουν την Ουκρανία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι έγινε σαφές πως η συμμαχία του NATO είναι ισχυρότερη από ποτέ, με 32 μέλη και δέσμευση περισσότερων μελών να δαπανούν ποσοστό 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοντά στο 3% του ΑΕΠ της επί χρόνια και χαίρεται που βλέπει πως και άλλες χώρες που δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους το κάνουν τώρα και είναι συνεπείς.

Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα πρέπει και ως Ευρώπη να δαπανούμε περισσότερα και να προωθήσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης γιατί αυτή θα συμβάλλει και στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι ουσιαστικά πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα για την άμυνα, ότι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ πρέπει να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες και ίσως αυτό δεν είναι αρκετό σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που αλλάζει.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι δαπάνες είναι αναγκαίες αλλά και ότι πέρα από τον εθνικό προϋπολογισμό πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και για ευρωπαϊκή άμυνα όπου θα διατίθενται ευρωπαϊκά χρήματα. «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον τομέα της άμυνας κι αυτή η συζήτηση να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας.

Αναφορικά με την άνοδο εθνικιστικών κομμάτων όπως συνέβη στη Γαλλία και τη δυσκολία που μπορεί αυτό να φέρνει στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα κεντρώα κόμματα έχουν μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάτι που επιβεβαιώνεται και με την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια νέα θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έπειτα, υπογράμμισε πως ίσως συνιστούν υπερβολή οι φόβοι για την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναγνώρισε παράλληλα ότι οι λόγοι για τους οποίους πολίτες στρέφονται σε τέτοια κόμματα όπως η ανησυχία τους για την αύξηση του κόστους ζωής, ή τη μετανάστευση είναι υπαρκτοί αν και οι απαντήσεις που προσφέρονται από αυτά τα κόμματα είναι απλουστευτικές και επαφίεται στα δικά μας κόμματα να προσφέρουμε πειστικές και πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Eurokinissi