Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το Bloomberg, τους Financial Times, την ιταλική RAI, και το CNBC, σήμερα και το ρωσικό πρακτορείο TASS προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Εν όψει της διήμερης επίσκεψης του στη Μόσχα που αρχίζει σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος της ΝΔ παραχώρησε συνέντευξη στο Ρωσικό πρακτορείο TASS. Στον πρόλογό του το Ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει, ακόμη, ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν πριν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη για αύριο Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται οι εξής συναντήσεις:
– Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δούμα, κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν, στο κτίριο της Δούμα
– Συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες
– Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ
– Γεύμα εργασίας παρατιθέμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο πρακτορείο TASS:
-Κύριε Μητσοτάκη, στα σχέδια σας είναι η επίσκεψη στη Μόσχα. Ποιους σκοπεύετε να συναντήσετε εκεί και ποια θέματα σκοπεύετε να συζητήσετε;
Θα έχω σειρά σημαντικών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και με τον πρόεδρο της Δούμα κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν.
Προσδοκώ σε ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων. Για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις διεθνούς ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η κατάσταση στη Συρία και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν.
Όλα αυτά θα τα συζητήσω υπό το πρίσμα της άποψης ότι η Ρωσία έχει ιδιαίτερο ρόλο αλλά και ευθύνη στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας στην Ευρώπη.
-Κρίνοντας από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα έναντι του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μπορεί να κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αν γίνετε πρωθυπουργός της χώρας, ποιες αλλαγές προτίθεστε να κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία; Πώς προτείνετε να βελτιώσετε τις σχέσεις αυτές σε διάφορους τομείς;
Ως κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία και ευρύτερα την γεωπολιτική βαρύτητα, το κύρος και τον περιφερειακό της ρόλο. Πιστεύω σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων.
Η Ελλάδα έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι, της επιτρέπουν να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία. Θεμελιωτής αυτής της αντίληψης ήταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με την ιστορική επίσκεψή του στη Μόσχα το 1979.
Για να παράγουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση των αντίστοιχων θεμελιωδών προτεραιοτήτων, την ειλικρινή συνεργασία και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο κρατών.
Στη βάση αυτών των θεμελιακών παραδοχών, πιστεύω ακράδαντα ότι η συστηματική επικοινωνία Ελλάδας-Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα θα ενισχύσει τη δυναμική της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μου για τη σταθερή και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό πρόβλημα.
-Πώς βλέπετε τις προοπτικές επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και ρωσικών περιφερειών;
Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια, οι μεταφορές και το real estate, καθώς και η ρωσική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Με σημείο εκκίνησης το στέρεο πλέγμα των διαχρονικών σχέσεών μας, πιστεύω ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους.
-Σε ποιους τομείς της ελληνικής οικονομίας θεωρείτε ότι οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν τα χρήματά τους;
Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα αλλά και τους τομείς της υγείας και της αξιοποίησης ακινήτων. Υπάρχουν άλλωστε, ήδη, ορισμένα επιτυχημένα δείγματα γραφής.
Η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στην Ήπειρο και η αγορά της από ρωσική εταιρεία είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης, την αύξηση των θέσεων εργασίας και παράλληλα την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Η «Δωδώνη» δείχνει τον δρόμο της στενότερης οικονομικής συνεργασίας που θα πρέπει ακολουθήσουμε.
Η Ελλάδα διαθέτει την τεχνογνωσία για να βοηθήσει τις ρωσικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιομηχανικής παραγωγής για το άνοιγμα τους στις δυτικές αγορές. Μπορεί να συμβάλλει ώστε τα ρωσικά προϊόντα να γίνουν πιο εξωστρεφή και να απευθυνθούν πιο αποτελεσματικά στους καταναλωτές της ΕΕ.
Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης των σημαντικών επιστημονικών και τεχνολογικών ρωσικών επιτευγμάτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης εμπορικής αξίας. Ενώ και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές δυνατότητες δραστηριοποίησης.
-Η ενέργεια είναι ένας σημαντικός τομέας της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πάνω από το 65% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από την Ελλάδα είναι ρωσικό. Αντί για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο δεν υλοποιήθηκε και το οποίο θα μετέφερε το αέριο μεταξύ άλλων και μέσω της Ελλάδας, τώρα υλοποιείται ενεργά το έργο του αγωγού Turkish Stream, μέσω του οποίου το ρωσικό φυσικό αέριο θα έρθει στην Τουρκία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα υπογράμμισε πρόσφατα την επιθυμία της να περάσει Turkish Stream από το έδαφός της. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας σε αυτό το θέμα;
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας, ως απαραίτητη αρχή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Είναι εξάλλου μια πολιτική που θεμελιώθηκε από την παράταξή μας, ώστε να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, και την τελευταία απόφαση της ΕΕ για τους κανόνες που αφορούν τους αγωγούς, εξετάζουμε με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο διέλευσης του Turkish Stream 2 μέσω της Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπό το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα των αγωγών Τurkish Stream και Νord Stream II και θεωρούμε πως πρέπει να ισχύσει το πλαίσιο που διαμορφώνει η ΕΕ.
-Η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι η οικονομία της επηρεάστηκε σοβαρά από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και ανέφερε ότι θα υποστήριζε την όσο το δυνατόν συντομότερη κατάργησή τους. Εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην εξουσία, θα επιδιώξει να άρει τις κυρώσεις;
Οι ευρώ-ρωσικές σχέσεις έχουν περάσει από δύσκολες ατραπούς. Πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, προκειμένου να οικοδομηθεί βήμα-βήμα, χωρίς τεχνητές κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις, η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι εκτόνωσης της σημερινής έντασης.
Η Ευρώπη θα αξιολογούσε σοβαρά κάθε κίνηση της Μόσχας προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιθυμία μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων υπό τους όρους βεβαίως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η καλή γειτονία. Πιστεύω ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.
-Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι το 2019 θα ανακηρυχθεί σε Έτος Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αντιστρόφως Έτος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Ρωσία. Πώς βλέπετε τη συνεργασία των χωρών μας σε αυτή τη αφιερωματική χρονιά;
Η πολιτιστική συνεργασία είναι ένας σημαντικός πυλώνας στήριξης των διμερών σχέσεων. Για τους Έλληνες, η κλασική ρωσική λογοτεχνία αλλά και η πιο σύγχρονη, ήταν και παραμένει το κλειδί για την κατανόηση της ρωσικής ψυχής. Γι’ αυτό, θεωρώ σημαντική τη διπλή αυτή ανακήρυξη και περιμένω με ενδιαφέρον να δω ένα ευρύ και ουσιαστικό πρόγραμμα δράσεων.
-Η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, η οποία προέβλεπε την αλλαγή της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία, τέθηκε σε ισχύ. Ανοίγει το δρόμο για τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το κόμμα σας καταψήφισε στο κοινοβούλιο την επικύρωση αυτής της συμφωνίας. Η Νέα Δημοκρατία θα θέσει εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών εάν κερδίσει τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές;
Αποτελεί τεκμηριωμένη θέση της ΝΔ ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού.
Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα ώστε στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε, να προστατεύσει σε απόλυτο βαθμό τα ελληνικά συμφέροντα και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία.
Και βέβαια, έχω κάνει απολύτως σαφές ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να το απεμπολήσω σε καμία περίπτωση.
-Θα ήθελα επίσης να σας ζητήσω να σχολιάσετε την ανακοίνωση για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF) εντός έξι μηνών. Πώς νομίζετε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην Ευρώπη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια αντιπυραυλική ομπρέλα στη Ρουμανία και πρόκειται να το πράξουν στην Πολωνία. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να απειλήσει την Ελλάδα, δεδομένου ότι στην επικράτειά της υπάρχουν οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα;
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ και του συνόλου σχεδόν των Διεθνών Οργανισμών συνεργασίας των μελών της διεθνούς κοινότητας. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει επίσης στη σημασία της ενίσχυσης των τομέων της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας.
Είναι μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η οποία στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία είναι σημαντικότερη από ποτέ.
Είμαι βέβαιος ότι ένας ειλικρινής και εξαντλητικός διάλογος σε όλα αυτά τα πολυμερή φόρα αλλά και διμερώς, θα αποτρέψει τελικά την αναβίωση στη διεθνή ζωή της παρωχημένης λογικής του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού. Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις προς την κατεύθυνση της κοινής λογικής και της επιδίωξης για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ