ΜΙΤ: Ανιψιός του διοικητή πολεμάει στο πλευρό του PKK κατά της Τουρκίας

Ο ανιψιός του Διοικητή της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν πολεμά κατά της τουρκικής κατοχής στο Μπραντόστ του Κουρδιστάν στο πλευρό των ανταρτών του PKK.

Ένας από τους αντάρτες του HRG, του ένοπλου σκέλους του PKK, που παίρνουν μέρος στον πόλεμο ενάντια στην κατοχή της Τουρκίας στην περιοχή Μπασούρε του Κουρδιστάν, είναι ο Εγίντ Ζιλάν. Ο Εγίντ Ζιλάν είναι ανιψιός του διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο είδήσεων ANF News.

O Εγίντ, ο οποίος εντάχθηκε στο HPG το 2015, όπως και ο θείος του, Χακάν Φιντάν, μεγάλωσε σε περιφερειακά οικοτροφεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (YİBO) που λειτουργούν ως κέντρα αφομοίωσης των Κούρδων στην τουρκική κουλτούρα, πολιτισμό και εθνική συνείδηση.

O Εγίντ, παραχωρώντας συνέντευξη από τα χαρακώματα της Χακούρκε, δήλωσε πως στα YIBO ανατρέφουν άτομα σαν τον θείο του, «Κούρδους του κράτους».

O Εγίντ Ζιλάν αναφέρει ότι για τα παιδία των Κούρδων δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλην των YIBO και έτσι οι οικογένειες τους αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους εκεί.

«Εμείς, και γενικότερα τα παιδιά στην περιοχή μας, σπουδάσαμε στα ΥΙΒΟ. Έτσι αντί της κουρδικής κουλτούρας, ανατραφήκαμε με την τουρκική κουλτούρα, στο πλαίσιο μιας πολιτικής πολιτισμικής αφομοίωσης. Η χρήση βίας είναι μια συνήθης μέθοδος αφομοίωσης. Αυτό όμως ίσχυε μόνο για τα παιδιά των Κούρδων. Βία δεν εφαρμόζονταν στα παιδιά των Τούρκων, διότι οι οικογένειες τους δεν το αποδέχονταν. Οι δικές μας οικογένειες όμως επειδή οι σπουδές ήταν ο μόνος δρόμος για να γίνουμε ¨σωστοί άνθρωποι¨, επέμεναν να μας σπουδάσουν ανεξαρτήτως συνθηκών», λέει ο Εγίντ περιγράφοντας τις συνθήκες στα τουρκικά οικοτροφεία, σύμφωνα με το ANF News.

«Ο περίγυρος μου συνεχώς μου πρόβαλλε τον Χακάν Φιντάν ως παράδειγμα, λες και αυτός δεν ήταν υπεύθυνος για την σφαγή των δικών μας ανθρώπων. Εμείς ήμασταν Κούρδοι και ο Χακάν Φιντάν δολοφονούσε Κούρδους» δηλώνει ο Εγίντ.
Στην συνέχεια της συνέντευξής του ο Εγίντ αναφέρει ότι ποτέ δεν κατάλαβε αυτά τα παραδείγματα της οικογένειας του. «Δηλαδή για να γίνεις “σπουδαίος άνθρωπος” πρέπει να σκοτώνεις τον αδερφό σου;» αναρωτιέται ο Εγίντ.

Ο Εγίντ θα δηλώσει σύμφωνα με το ANF News, ότι εντάχθηκε στο PKK για να πάρει εκδίκηση από άτομα όπως ο θείος του Χακάν Φιντάν.

«Ένας από τους σημαντικότερους λόγους πίσω από την απόφαση μου να ενταχθώ στο PKK είναι οι δολοφονίες σε βάρος του λαού μας που έγιναν από τον Χακάν Φιντάν και άλλους Κούρδους, σαν και αυτόν. Τους Κούρδους του παιδομαζώματος. Με τον Χακάν Φιντάν έχουμε συγγενική σχέση. Ο παππούς μου και ο πατέρας του είναι αδέρφια. Είναι δηλαδή θείος μου. Μέσα στην οικογένεια μου είχαμε άτομα που υποστήριζαν την στάση και την καριέρα του Χακάν Φιντάν και άλλα που ήταν αντίθετα» δηλώνει ο Εγίντ.

Πηγή ANF News