Κι ενώ η πρόσφατη Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών από τη Λιβύη, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή, δίκαιη και απρόσκοπη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών, η Τουρκία φαίνεται ότι «παίζει παιχνίδια» με τη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν φαίνεται να προχωρά σε δραστικά μέτρα απομάκρυνσης των στρατιωτικών δυνάμεων της.
Όπως επισημαίνει το Al-Monitor και ο αρθρογράφος Fehim Tastekin, παρόλο που η Τουρκία έχει αποσύρει έναν μικρό αριθμό Σύριων μισθοφόρων που είχε αναπτύξει στη Λιβύη τις τελευταίες εβδομάδες, το ζήτημα των ξένων πολιτοφυλακών και στρατευμάτων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής παραμένει άλυτο λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές αυτής της χώρας. Στις αρχές Οκτωβρίου, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάϊλα αλ Μανγούς είχε δηλώσει ότι η αποχώρηση τους ήταν «μια πολύ μέτρια αρχή» που προηγείται «μιας μεγαλύτερης και ολοκληρωμένη οργάνωση για την έξοδο των μισθοφόρων».
Οι εξωγενείς παράγοντες που «πιέζουν» την Τουρκία
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, νέες αναφορές για οργανωμένες τουρκικές αποστολές μισθοφόρων «από τη Συρία στη Λιβύη» φαίνεται να μην επιβεβαιώνουν τα όσα ήλπιζε η επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, διότι η Τουρκία απέσυρε τον μικρό αριθμό μισθοφόρων με το πρόσχημα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσων με την Αίγυπτο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο «απέλασης» μισθοφόρων εγκρίθηκε, ενώ «πέρασε» και το νομοσχέδιο των ΗΠΑ περί επιβολής κυρώσεων.
Ενώ οι πηγές στη Λιβύη αναφέρουν ότι αποχώρησαν 800 μισθοφόροι από τους 5.000, εντούτοις το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 520 μισθοφόροι και προσθέτει ότι 200 επιπλέον εστάλησαν στη χώρα παράλληλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λιβύη έχουν αναπτυχθεί και Ρώσοι μισθοφόροι της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφάλειας Wagner, οι οποίοι υποστηρίζουν την πλευρά που αντιμάχεται η Άγκυρα. α διατηρήσουν την τάξη και το αρχείο τους «σε επιφυλακή» για το ενδεχόμενο νέων μεταθέσεων.
Οι «τακτικισμοί» της Άγκυρας
Ο Tastekin σημειώνει ότι ενώ η Άγκυρα φαίνεται να είναι «ευέλικτη» όσον αφορά την απόσυρση των Σύριων μισθοφόρων που ανέπτυξε στη χώρα, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει να διαμηνύει ότι η παρουσία ΄συμβατικών τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα αποτελεί «μέρος μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να υιοθετεί η Ρωσία, που με τη σειρά της ισχυρίζεται πως «όλες οι ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών στρατευμάτων, πρέπει να αποσυρθούν με σταδιακό και συγχρονισμένο τρόπο».
«Η μερική απόσυρση των Σύριων μισθοφόρων φαίνεται να είναι τακτικισμός και μια παραπλανητική κίνηση που στοχεύει να αποσπάσει την μεγάλη πίεση που ασκεί η διεθνής κοινότητα στην Τουρκία, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου», κατέληξε ο Tastekin. «Αλλά εάν οι εξελίξεις διαταράξουν το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, η Άγκυρα πιθανότατα θα θεωρηθεί υπεύθυνη για το αποτέλεσμα και θα παρασυρθεί περαιτέρω στη διαμάχη».
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες αρχείου Reuters