Μήνυμα Ζελένσκι για την επέτειο απελευθέρωσης περιοχών του Κιέβου: Ήταν η πιο φρικιαστική χρονιά [vid]

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η περασμένη χρονιά ήταν «η πιο φρικιαστική» για τις ζωές πολλών κατοίκων της περιοχής του Κιέβου, όπου τα ρωσικά στρατεύματα κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου πριν αποσυρθούν πριν από ένα χρόνο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τις μικρές πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο, στα τέλη Μαρτίου πέρυσι.

Διεθνείς ερευνητές συλλέγουν τώρα αποδεικτικά στοιχεία στο Ιρπίν, την Μπούτσα και άλλες περιοχές όπου, σύμφωνα με την Ουκρανία, τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν κτηνωδίες μεγάλης έκτασης. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Για πολλούς κατοίκους στην περιοχή του Κιέβου, η περασμένη χρονιά ήταν η πιο φρικιαστική της ζωή τους. Και η απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου αναδείχθηκε σε σύμβολο του γεγονότος ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», έγραψε στα αγγλικά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Γεγονότα που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον 21ο αιώνα έγιναν πραγματικότητα στις πόλεις-δορυφόρους του Κιέβου –Μπούτσα και Ιρπίν. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τα βόρεια και έφεραν τον θάνατο και την καταστροφή».

Ο Ζελένσκι ανήρτησε το μήνυμά του κάτω από βίντεο στο οποίο φαίνονται κατεστραμμένα κτίρια και οχήματα στην Μπούτσα και το Ιρπίν.

Το βίντεο επίσης περιλαμβάνει συνεντεύξεις επιζώντων που μιλούν για τις εμπειρίες τους κατά την κατοχή καθώς και εικόνες με πτώματα που βρίσκονται παραταγμένα στο έδαφος σε μαύρους σάκους.

Στο βίντεο, που δημιουργήθηκε από την ουκρανική πρωτοβουλία για την συγκέντρωση πόρων UNITED24, αναφέρεται ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων στις περιοχές του Κιέβου που απελευθερώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις είναι 1.137, συμπεριλαμβανομένων των 461 που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, που εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι, ανεκόπη έξω από την πρωτεύουσα, με τα στρατεύματα στη συνέχεια να οπισθοχωρούν.

Ωστόσο η περιοχή του Κιέβου αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ενώ οι μάχες μαίνονται σε άλλα σημεία της χώρας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ