«Μήνυμα» Λαβρόφ στις ΗΠΑ: «Μην παίζετε με τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ερωτηθείς για τις πιθανές παραδόσεις αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ «να μην αστειεύονται με τις κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουάσιγκτον χάνει την αίσθηση «της αμοιβαίας ανάσχεσης» με τη Ρωσία και αυτό είναι επικίνδυνο.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά σε συμφωνία για την προμήθεια της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς JASSM που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε: «Δεν θα εκπλαγώ με τίποτα – οι Αμερικανοί έχουν ήδη ξεπεράσει το κατώφλι που έθεσαν για τον εαυτό τους. Τους πιέζουν και ο Ζελένσκι φυσικά το βλέπει και το εκμεταλλεύεται».

«Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα όρια. Δεν πρέπει να αστειεύονται με τις κόκκινες γραμμές μας».

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε πού βρίσκονται αυτά τα όρια, αλλά «κάνει λάθος» αν πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι αυτή που θα υποστεί τις συνέπειες οποιασδήποτε κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

«Έχουν την πεποίθηση ότι κανείς δεν θα τους αγγίξει», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία κάνει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα επειδή η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της απειλούν τη Ρωσία κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραβιάζοντας τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας.

Φωτογραφία αρχείου Reuters