MiG-29: Το Πετάγωνο «δεν έχει αντίρρηση» στην παράδοση μαχητικών από τη Σλοβακία στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 από τη Σλοβακία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Η Σλοβακία, η οποία έχει ήδη παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό, θα μπορούσε να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, σύμφωνα με το Politico, αν και δεν είναι σαφές πόσα θα παράσχει.

«Σίγουρα δεν θα είχαμε αντίρρηση. Δεν έχουμε δικαίωμα να αντιταχθούμε σε αυτό», είπε ο αμυντικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία από τις συζητήσεις για τη διευκόλυνση της συμφωνίας.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια πρόταση από την Πολωνία, να δώσουν εκείνοι τα μαχητικά τους στην Ουκρανία, επειδή οι Πολωνοί ήθελαν να τα μεταφέρουν πρώτα σε αμερικανική βάση και μετά οι ΗΠΑ να κάνουν την τελική παράδοση. Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την πιθανή συμφωνία «υψηλού κινδύνου».

Ο αξιωματούχος της άμυνας διευκρίνισε ότι η αντίρρηση για την προηγούμενη πιθανή συμφωνία ήταν ο τρόπος της μεταφοράς των MiG-29 στην Ουκρανία και όχι η ιδέα της Πολωνίας να παραχωρήσει το αεροσκάφος.

«Θέλω να τονίσω ξανά, από την αρχή είπαμε ότι αυτές είναι κυρίαρχες αποφάσεις που μπορούν να λάβουν τα έθνη, και τις σεβόμαστε, και αν ένα έθνος θέλει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τότε εξαρτάται από αυτά», είπε ο αξιωματούχος.

Η σλοβακική κυβέρνηση θέλει να δώσει τα σοβιετικά MiG-29 επειδή η συντήρηση σε τέτοια αεροσκάφη απαιτεί μια «σχέση» με τη Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός Χέγκερ, σημειώνοντας ότι περιμένουν άλλα δύο χρόνια για να παραλάβουν F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβακία παρείχε στους Ουκρανούς ένα σύστημα αεράμυνας S-300 και η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ τοποθέτησε ένα πυραυλικό σύστημα Patriot στη Σλοβακία σε αντάλλαγμα.