Μάικλ Φλιν: Αυτός ειναι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

 
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας στον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν (Michael Flynn), σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του γραφείου του Τραμπ χθες.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Μάικλ Φλίν απολύθηκε απο την τελευταία θέση του στον στρατό, έδωσε ομιλία – με αμοιβή – στη Μοσχα με θέση δίπλα απο τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ζήτησε την φυλάκιση της Χίλαρι Κλίντον και δήλωσε οτι ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα ειναι ένας ψεύτης χωρίς σχέδιο κατά του Ισλαμικού Κράτους, γράφει το Voice of America. 
Ωστόσο απο την Πέμπτη ο Φλίν θα ειναι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, με μια σταθερή θέση στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Ο Φλιν, ο οποίος συμβούλευε τον Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά την προεκλογική εκστρατεία του τότε υποψηφίου για την προεδρία, ήταν πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κίνηση αυτή θα καταστήσει τον Φλίν ως έναν απο τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα του δώσει τεράστια επιρροή στο Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη CIA – τις ίδιες οργανώσεις με τους οποίους συγκρούστηκε δημοσίως και ιδιωτικώς τα τελευταία του χρόνια στον στρατό.

Ουσιαστικά ο Φλίν έχει εκτελέσει πολλά από τα καθήκοντα του ήδη κατά τη διάρκεια της μετάβασης, με την παρουσία του σε διάφορες συναντήσεις με τον Τραμπ όσο αφορά την εθνική ασφάλεια.

Η επιλογή Φλίν 

Ο Φλίν ήταν επίσης ενα απο τα ονόματα που αναφέρθηκαν για τη θέση του Υπουργού Άμυνας ωστόσο αυτο απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου, οπότε με αυτον τον τρόπο ο Τραμπ αποφεύγει μια τεράστια μάχη.
Ο Φλίν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της DIA (Defense Intelligence Agency) μεχρι το 2014 θα χρειαζόταν την έγκριση του Κογκρέσου καθώς οι κανόνες απαιτούν οι πρώην αξιωματικοί να είναι σε αποστρατεία για 7 χρονια. Θα χρειαζόταν να κερδίσει την έγκριση τουλάχιστον 51 νομοθετών. Ακόμη και με τη Γερουσία υπο τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών αυτο δεν θα ήταν σίγουρο.

Οι Δημοκρατικοί θα κατηγορούσαν τον Φλίν οτι έσπασε την μακρόχρονη παράδοση των ε.α αξιωματικών η οποία θέλει την αποφυγή άμεσης κριτικής των Αμερικανών προέδρων που είχαν υπηρετήσει. Απο την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι θα πίεζαν τον Φλίν σχετικά με τη πολιτική του Τραμπ όσο αφορά τη Ρωσία, η οποία στηρίζεται στην οικοδόμηση στενότερων δεσμών με τον Πούτιν, παρά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Επιπλέον οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες θα ήταν σκληροί απέναντι στον Flynn σχετικά με την απόφασή του να πραγματοποιήσει μια πληρωμένη σειρά εκδηλώσεων στη Μόσχα που περιλάμβανε μια ομιλία και μια εμφάνιση σε ένα πάρτι του πρακτορείου ειδήσεων RT, που χρηματοδοτείται απο το Κρεμλίνο, όπου φωτογραφήθηκε να κάθεται δίπλα στον Πούτιν.

Η τοποθέτηση του Flynn στο Λευκό Οίκο σημαίνει οτι ο Trump αποφεύγει όλα αυτα τα δύσκολα ερωτήματα απο την μία αλλα απο την άλλη θέτει άλλα ερώτηματα. Πώς θα χρησιμοποιήσει την νέα του δύναμη ο Φλίν και που θέλει να οδηγήσει τις ΗΠΑ;

Ένας ε.α αξιωματικός του στρατού σαν τον Donald Trump

Ο Φλίν δεν είναι ο πρώτος απόστρατος αξιωματικός που να υποστηρίζει εναν προεδρικό υποψήφιο. Το ίδιο έκανε και ο πρώην Στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών John Allen, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια. Ο Φλίν, όμως, έχει ξεπεράσει τα όρια.
Ο Flynn παρομοίασε την Κλίντον με αυτους που πολεμάει στο πεδίο της μάχης τα τελευταία 33 χρόνια και έφτασε στο σημείο να εγκρίνει την φυλάκιση της, αναφέρει το Voice of America.

Τα σχόλια του Flynn έχουν τρομάξει ακόμη και άλλους κορυφαίους αξιωματικούς. Ο ε.α. στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ, ο ανώτατος διοικητής στο Αφγανιστάν, τον καιρό του Φλίν, επικοινώνησε μαζί του για να τον κάνει να ηρεμήσει και να μετριάσει την ρητορική του. Ο ε.α. Ναύαρχος Mike Mullen, ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετέφερε παρόμοιο μήνυμα, σύμφωνα με την Washington Post.
Δύο άλλοι ε.α. αξιωματικοί δήλωσαν στο VOA σε ξεχωριστές συνεντεύξεις οτι θεωρούσαν οτι ο Flynn εχει “ξεφύγει”. Ο Flynn αγνόησε τις συμβουλές και αν μη τι άλλο, υιοθέτησε μια ακόμη πιο μεροληπτική στάση.

Η ρητορική του Flynn θυμίζει πολύ αυτην του αφεντικού του σε πολλά σημεία 

Ο Trump έχει ζητήσει την απαγόρευση στην είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε κλείσιμο τζαμιών, ψευδώς υποστήριξε οτι οι μουσουλμάνοι γιόρταζαν τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, και δήλωσε οτι οι μουσουλμάνοι πρέπει να αναθέσουν δικούς του αστυνομικούς στις κοινότητες τους για τυχών εντοπισμό μαχητών του ΙΚ ανάμεσά τους.
Ο Φλίν, από την πλευρά του,τον Φεβρουάριο σε ανάρτηση στο Τwitter δήλωσε οτι “ο φόβος απέναντι στους Μουσουλμάνους ειναι απόλυτα λογικός” οδηγώντας το Συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών Σχέσεων να ανακοινώσει την Πέμπτη οτι ο “ Trump να πρέπει να αντικαταστήσει τον Flynn με «άλλο υποψήφιο, ο οποίος δεν θα έχει τέτοιες φανατικές απόψεις.»

Ο Flynn, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, έχει υιοθετήσει ορισμένες από τις κύριες θέσεις εξωτερικής πολιτικής Trump, όπως τις πεποιθήσεις του νέου προέδρου οτι το ΙΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και ότι ο στρατός πρέπει να λάβει μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση για την καταπολέμηση της οργάνωσης.

Οι απόψεις του Φλίν διαφέρουν απο τις απόψεις των στρατηγών που θα επιβλέπει τώρα ο Φλίν οι οποίοι υποστηρίζουν γενικά την τρέχουσα στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα όσο αφορά τους εναέριους βομβαρδισμούς του ΙΚ, και τον εξοπλισμό των τοπικών δυνάμεων που μάχονται στο έδαφος. Θεωρούν επίσης ότι η Ρωσία, και οχι το ΙΚ , είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντανφορντ εχει δηλώσει οτι, “η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια” και “θα μπορούσε να αποτελέσει μια υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.” Το ΙΚ ήταν τέταρτο στη λίστα του, μετα την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Φλίν, στην παρούσα θέση του, θα μπορούσε να αλλάξει τις προτεραιότητες των ΗΠΑ και να αναπτύξει μια φιλία με την χώρα που θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Επιπλέον ο Φλίν θα μπορούσε επίσης να αναμορφώσει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και τον όλο και πιο αυταρχικό πρόεδρο της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος ο Ερντογάν έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες δημοσιογράφους, στρατιώτες, αστυνομικούς, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει επίσης πιέσει την Ουάσιγκτον να εκδώσει τον μουσουλμάνο κληρικό που κατηγορεί για το πραξικόπημα, τον Fethullah Gülen, ο οποίος ζει στην Πενσυλβανία από το 1999.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αρνηθεί να το πράξει, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις διασυνδέσεων του Γκιουλέν με τους πραξικοπηματίες και δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη. Ο Flynn, ωστόσο, δήλωσε οτι κληρικός πρέπει να σταλεί πίσω στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σ ‘αυτόν όταν φτάσει.
«Οι δυνάμεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ αντλούν την ιδεολογία τους από ριζοσπαστικούς κληρικούς όπως ο Γκιουλέν, ο οποίος ειναι απατεώνας,” έγραψε ο Φλίν σε ένα άρθρο του. «Εμείς δεν θα πρέπει να του παρέχουμε ασφαλές καταφύγιο. Σε αυτή την κρίση, ειναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι. «

Ο ίδιος ο Flynn έχει αρκετούς θαυμαστές και φίλους εντός και εκτός του Πενταγώνου ωστόσο ο Flynn έχει μια εξίσου μακρά λίστα επικριτών, και ο ρόλος του στο Λευκό Οίκο σημαίνει ότι θα έχει τη δύναμη να τους αναγκάσει να φύγουν ή να εξασφαλίσει οτι δεν θα πάρουν νέες θέσεις.

Αλλά για να δούμε γιατι έχει τόσους πολλούς εχθρούς θα πρέπει να δουμε και την τελευταία του θέση στην DIA.

Ένας κατάσκοπος σε πόλεμο με άλλους κατασκόπους του έθνους

Ο Κόλιν Πάουελ σ’ενα μέιλ του που είδε το φως της δημοσιότητας είπε

«Μίλησα στην DIA τον περασμένο μήνα,» δήλωσε ο πρώην γραμματέας του κράτους, στο email που κυκλοφορήσει φέτος το καλοκαίρι. «O Flynn απολύθηκε ως επικεφαλής της DIA. Ο αντικαταστάτης του είναι ένας μαύρος Πεζοναύτης 3-αστέρων. Ρώτησα γιατί έδιωξαν τον Flynn. Μου απάντησαν οτι έβριζε το προσωπικό, δεν άκουγε, ήταν ενάντια στην πολιτική του οργανισμού, έκανε κακή διαχείριση, κλπ Υπήρξε και ήταν δεξιός τρελλός από τότε. «

Εκείνοι που γνωρίζουν τον Flynn καλύτερα λένε οτι η εχθρότητα του προς τον Ομπάμα και την Κλίντον και η εκπληκτικά θετική του στάση πρός τον Τραμπ εχει τις ρίζες της στην απότομη απόλυσή του από την DIA αντίπαλο της CIA.

Το 2012, ο Flynn πρότεινε την αναμόρφωση του οργανισμόυ προτείνοντας την αύξηση κατασκόπων στο εξωτερικό. Η κίνηση αυτή εξόργισε τη CIA, η οποία με την βοήθεια του Πενταγώνου και άλλων μυστικών υπηρεσιών, τελικά ακύρωσε τα σχέδια του Φλίνν

Το 2014, ο Flynn κλήθηκε στο Πεντάγωνο από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάππερ και τον υφυπουργό Άμυνα Πληροφοριών Michael Vickers όπου ενημερώθηκε για την απόλυση του.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Flynn προσπάθησε να σώσει τη δουλειά του παρακάμπτοντας τους ανώτερους αξιωματικούς του με μια άμεση έκκληση προς τον επικεφαλής αντιπρόεδρο του στρατού. Όταν ο Clapper το ανακάλυψε, προειδοποίησε τον Flynn ότι θα τον απολύσει επί τόπου εαν ο Flynn έκανε άλλη μια προσπάθεια να παρακάμψει τα αφεντικά του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Clapper, αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Flynn, ανακοίνωσε την παραίτησή του την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από το διορισμό του Φλιν στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: Voice of America
Αποδοση: OnAlert