Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία ζήτησαν σήμερα την «επείγουσα» επιστροφή στη δημοκρατία στην Μιανμάρ, ενώ η Βρετανία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στη στρατιωτική χούντα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στις πρώτες συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της ομάδας χωρών γνωστή ως «Quad» (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία) αναφέρθηκε στην «επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στην Μιανμάρ», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Νεντ Πράις.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας στην περιοχή σε μεγαλύτερη κλίμακα, σύμφωνα με τον Πράις.
Το Τόκιο από την πλευρά του τόνισε ότι ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι «προέτρεψε τον στρατό της Μιανμάρ να σταματήσει αμέσως τη βίαιη αντίδρασή του απέναντι στους πολίτες» που διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος και να απελευθερώσει την πρώην ντε φάκτο ηγέτιδα της πολιτικής κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία παραμένει υπό κράτηση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Κυρώσεις από τη Βρετανία και τον Καναδά
Η Ινδία, η οποία κρατά απόσταση από τις δυτικές προσπάθειες επιβολής νέων κυρώσεων στην Μιανμάρ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική και στην ανακοίνωσή της για τις συνομιλίες της ομάδας Quad ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, έδωσε έμφαση στον «σεβασμό του κράτους δικαίου και της μετάβασης στη δημοκρατία».
Ο σχηματισμός της Quad, μιας άτυπης στρατηγικής συμμαχίας που συγκροτήθηκε το 2007, ενθαρρύνθηκε έντονα από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε ο οποίος ήθελε ένα αντίβαρο σε μια ολοένα και πιο ισχυρή και φιλόδοξη Κίνα.
Παράλληλα σήμερα, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν κυρώσεις σε στρατηγούς της Μιανμάρ για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
Έπειτα από την επιβολή κυρώσεων που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, το Λονδίνο και η Οτάβα ανακοίνωσαν τα δικά τους τιμωρητικά μέτρα.
Η Βρετανία ανακοίνωσε το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε βάρος τριών στρατηγών, ενώ ο Καναδάς τόνισε πως θα προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον εννέα αξιωματικών του στρατού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters