Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε σήμερα τη χούντα στη Μιανμάρ να επιτρέψει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα και να απαντήσει «στις απελπιστικές ανάγκες» του λαού, ένα χρόνο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έβαλε τέλος στη δεκαετή δημοκρατική παρένθεση.
Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου ξέσπασαν σε όλη τη Μιανμάρ διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με αιματηρή καταστολή. Εξάλλου η χρήση βαρέων όπλων και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον διαφόρων ομάδων ανταρτών στην ύπαιθρο έχουν αναζωπυρώσει παλιές συγκρούσεις και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων.
«Οι πολλοί παράγοντες που καθιστούν ευάλωτους τους ανθρώπους σε όλη τη Μιανμάρ και οι επιπτώσεις που έχει αυτό στην περιοχή απαιτούν άμεση απάντηση. Η πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη είναι κρίσιμης σημασίας για τον ΟΗΕ και τους συνεργάτες του ώστε να μπορούν να προσφέρουν επί του πεδίου», τόνισε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γκουτέρες.
Η χούντα της Μιανμάρ δεν θέλει να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ
«Οι ένοπλες δυνάμεις και όλες οι πλευρές πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ο λαός της Μιανμάρ πρέπει να δει συγκεκριμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε. Η χούντα δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την έκκλησή αυτή του ΟΗΕ. Ωστόσο ο επικεφαλής της έχει δηλώσει ότι η καταστολή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν στόχο να προστατεύσουν τη Μιανμάρ από «τρομοκράτες».
Εξάλλου η χούντα έχει δεσμευθεί να μην υποχωρήσει στις διεθνείς πιέσεις και επικρίνει έντονα τον ΟΗΕ, κατηγορώντας τους απεσταλμένους του για μεροληψία και παρέμβαση, αλλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού ότι βασίζονται «σε παραποιημένες ειδήσεις».
Ο Χακ επεσήμανε ότι η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Νοελίν Χέιζερ, συζητά με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη Μιανμάρ και θα συνεργαστεί με τη Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών στη χώρα.
«Είναι κρίσιμο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος κατάλληλου για διάλογο με τη συμμετοχή όλων», εκτίμησε ο Χακ. «Οποιαδήποτε λύση πρέπει να προέλθει έπειτα από άμεσες συζητήσεις και αφού ακούσουμε προσεκτικά όλους όσοι επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη κρίση. Οι φωνές τους πρέπει να ακουστούν και να ενισχυθούν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters | Φωτογραφία αρχείου Reuters