Τα Ηνωμένα Έθνη και η Γερμανία καταδίκασαν χθες Τρίτη τη νέα αεροπορική επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ εναντίον χωριού σε ζώνη ελεγχόμενη από αντάρτες, με δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά την επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ (…) και καλεί οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο κ. Γκουτέρες «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον στρατό της Μιανμάρ να τερματίσει την εκστρατεία βίας εναντίον του πληθυσμού» της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.
Νωρίτερα χθες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωνε πως του προκάλεσε «αποτροπιασμό» η επίθεση που αποδίδεται στη στρατιωτική χούντα,
«Φαίνεται πως παιδιά που συμμετείχαν σε χορούς, καθώς και άλλοι άμαχοι, που παρευρίσκονταν σε τελετή ανοίγματος κέντρου στο χωριό Παζί Γκι, στην περιφέρεια Κανμπαλού, είναι ανάμεσα στα θύματα», υπογράμμισε ο κ. Τουρκ σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Στο κείμενο περιγράφεται ότι «επιθετικό ελικόπτερο άνοιξε κατόπιν πυρ εναντίον αυτών που έτρεχαν να βγουν από την αίθουσα για να σωθούν», ενώ γίνεται λόγος για πληροφορίες κατά τις οποίες περίπου εκατό χωρικοί σκοτώθηκαν στα πλήγματα χθες το πρωί στην περιοχή Σαγκάιγκ, προπύργιο ένοπλων αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Heartbroken by the latest aerial massacre in Sagaing. The Myanmar junta continues to commit brutal atrocities, killing at least 50, including children. I implore the UN: how many more massacres must occur before you take action? How much longer will our people suffer under this? pic.twitter.com/ya3XGS1J77
— Mahn Winn Khine Thann (@MahnWinnKhine) April 11, 2023
Αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο έκαναν επίσης λόγο για κάπου εκατό νεκρούς. Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί προς το παρόν, δείχνουν πτώματα σκορπισμένα στα συντρίμμια σπιτιών.
Myanmar Ordusu katliama devam ediyor.
Sagaing bölgesindeki Pa Zi Gyi kasabasında muhaliflerin de aralarında bulunduğu bir etkinliğe hava saldırısı düzenlendi.
En az 100 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. pic.twitter.com/GpreW46yOI
— Dekupe (@haberdekupe) April 12, 2023
Around 100 people, including women and children, have been killed after Myanmar’s military junta bombed the Kant Balu township in the Sagaing region on Tuesday, according to the shadow government of the ousted administration https://t.co/S5Q0qhb6lw
— CNN (@CNN) April 11, 2023
Η βιρμανική υπηρεσία του BBC, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Irrawaddy και το Radio Free Asia μετέδωσαν χθες πληροφορίες για αεροπορικά πλήγματα στο χωριό Παζί Γκι, στην περιφέρεια Κανμπαλού, βόρεια της Μανταλέι.
Κατά τα ρεπορτάζ τους, σκοτώθηκαν τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, όμως ο πραγματικός απολογισμός ενδέχεται να φθάσει τους εκατό νεκρούς, σύμφωνα με διασώστη οργάνωσης ανταρτών, που επιβεβαίωσε πως ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.
“The jet dropped two bombs right on the crowd. Then an Mi-35 helicopter came and opened fire on them, maiming and killing a large number of civilians.” #Myanmar https://t.co/9Wbu7oEIX8
— John Reed (@JohnReedwrites) April 12, 2023
Ο κ. Τουρκ κατηγόρησε τον στρατό της πάλαι ποτέ Βιρμανίας πως για ακόμη για φορά αψήφησε «τις ξεκάθαρες νομικές υποχρεώσεις του (…) να προστατεύει τους αμάχους κατά τη διεξαγωγή εχθροπραξιών», ότι παραβίασε κατάφωρα «τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας καταδίκασε επίσης χθες Τρίτη το βράδυ «την αεροπορική επίθεση του στρατού της Μιανμάρ η οποία σκότωσε δεκάδες αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά».
«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Απαιτούμε το καθεστώς να σταματήσει κάθε πράξη βίας εναντίον του πληθυσμού αμέσως», συμπληρώνεται στην ανάρτηση της γερμανικής διπλωματίας.
Η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όργανο που ίδρυσαν πρώην βουλευτές του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην εξορία, καταδίκασε το «νέο παράδειγμα» της «ακραίας βίας που χρησιμοποιείται αδιακρίτως εναντίον αθώων πολιτών».
Εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας δεν ήταν διαθέσιμος όταν τον αναζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο για να σχολιάσει.
Στην περιφέρεια Σαγκάιγκ, κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στη στρατιωτική χούντα: εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες εκεί εδώ και μήνες.
Ο κ. Τουρκ θύμισε χθες πως «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο στρατός και παραστρατιωτικές ομάδες που συνδέονται με αυτόν ευθύνονται για ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις», που «μπορεί να αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου», από την 1η Φεβρουαρίου 2021, όταν επιβλήθηκε η στρατιωτική χούντα.
Στη Μιανμάρ ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατιωτικού καθεστώτος και ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και διαφόρων φυλών μετά το πραξικόπημα.
Ο στρατός της Μιανμάρ βασίζεται στην απόλυτη υπεροχή του στον αέρα —διαθέτει αεροσκάφη κι ελικόπτερα ρωσικής και κινεζικής κατασκευής— για να αντισταθμίζει τις δυσκολίες του στο πεδίο, καθώς αντιμετωπίζει οργανώσεις ανταρτών που ελέγχουν αρκετούς τομείς της χώρας.
Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πως καταμέτρησαν πάνω από 300 αεροπορικά πλήγματα το 2022, καθώς και ότι πολλά από αυτά είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP