Μπροστά σε ένα κοινό που παραληρούσε και με τη Μελάνια να τον προλογίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σε εκδήλωση στο Μαϊάμι για να αποκαλέσει «μαριονέτα» της Κούβας τον Νικολάς Μαδούρο και να απευθύνει μια προειδοποίηση που μοιάζει με απειλή στο στρατό της χώρας: ρισκάρετε τις ζωές σας, δεν θα ξεφύγετε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να δει τον Νικολάς Μαδούρο να αποχωρεί από την προεδρία της Βενεζουέλας, δεν το έκρυψε ποτέ. Γι’ αυτό άλλωστε ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό. Αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να πάει ένα βήμα πιο πέρα. Και να απευθυνεί στο στρατό της Βενεζουέλας που εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο.
Η συγκέντρωση το Μαϊάμι ήταν καλά προετοιμασμένη. Πλήθος κόσμου, κυρίως μετανάστες (απ’ αυτούς που δεν θέλει ο Τραμπ στις ΗΠΑ) από τη Βενεζουέλα, με σημαίες της χώρας στα χέρια, τον αποθέωναν όταν αποκαλούσε τον Μαδούρο «μαριονέτα» της Κούβας, που προστατεύεται από έναν ιδιωτικό στρατό Κουβανών.
«Ρισκάρουν τις ζωές τους και το μέλλον της Βενεζουέλας για έναν άνδρα που ελέγχεται από το στρατιωτικό καθεστώς της Κούβας και προστατεύεται από έναν ιδιωτικό στρατό. Ο Μαδούρο δεν είναι πατριώτης, είναι μαριονέτα της Κούβας» είπε ο Τραμπ.
Αφού αποκάλεσε τον Γκουαϊδό πολλές φορές «πρόεδρο», ο Τραμπ κάλεσε το στρατό της Βενεζουέλας τη «γενναιόδωρη πρόταση του προέδρου Γκουαϊδό για αμνηστία, να ζήσετε ήσυχα τη ζωή σας με τις οικογένειες και τους συμπατριώτες σας. Ο πρόεδρος Γκουαϊδό δεν θέλει να τιμωρηθείτε, ούτε κι εμείς θέλουμε». Αλλά για να… φανούν τόσο ο Γκουαϊδό όσο και ο ίδιος γενναιόδωροι υπάρχει ένας όρος: ο στρατός της Βενεζουέλας να σταματήσει να ακολουθεί τις εντολές του Μαδούρο.
Ο Μαδούρο έχει διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν την είσοδο της αμερικανικής βοήθειας καθώς τη θεωρεί πρόσχημα για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα του.
Ζήτησε να επιτρέψουν να μπει στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια και να μην στρέφονται κατά των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν ο στρατός συνεχίσει να τάσσεται στο πλευρό του Μαδούρο «δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, μια οδό διαφυγής. Θα χάσετε τα πάντα» ήταν η (σαφέστατη) απειλή του του Ντόναλντ Τραμπ. Και αφού φρόντισε να πει ότι θέλει ειρηνική αλλαγή στην εξουσία, δεν απέκλεισε (ξανά) το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Αν και υπήρξαν αποσκιρτήσεις, ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας στη Βενεζουέλα εξακολουθούν να στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο. Και αυτό είναι το σημείο κλειδί στην αλλαγή εξουσίας στη χώρα. Εξ ου και τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ποτέ μια σοσιαλιστική χώρα» διατράνωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως ο σοσιαλισμός «πεθαίνει» στο Δυτικό Ημισφαίριο. «Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα (…) Οι μέρες τους τέλειωσαν. Η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της», προεξόφλησε ο Τραμπ.
Περίπου 200 τόνοι τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, που διέθεσαν οι ΗΠΑ, έχουν αποθηκευτεί κοντά στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, στην πόλη Κουκουτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας.
Περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ θα σταλεί από το Μαϊάμι στο Κουρασάο, ενώ στήνονται καταυλισμοί για εθελοντές που θα αναλάβουν τη διανομή της στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Οι άμεσες ζημίες τις οποίες έχει υποστεί η οικονομία της Βενεζουέλας εξαιτίας των κυρώσεων από τις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια φτανουν μέχρι στιγμής περίπου τα 38 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Ρικάρδο Μενέντες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Βενεζουέλα και τόνισε ότι θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα. «Έχουμε αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε αποδοχή, μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Βενεζουέλα», θύμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Μογκερίνι απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα μπορούσε να πλήξει τον πληθυσμό ή την οικονομία της Βενεζουέλας, ωστόσο δεν απέκλεισε το να προστεθούν κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσωπικοτήτων της κυβέρνησης Μαδούρο στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ή η διαμονή στην ΕΕ.
ΕΕ και η Ουρουγουάη (σ.σ. συμπροεδρεύουσες στη διεθνή ομάδα επαφής) θα στείλουν «αυτή την εβδομάδα» μια αποστολή σε επίπεδο τεχνοκρατών στο Καράκας για να «αποτιμηθεί» εάν μπορεί να εξασφαλιστεί υποστήριξη και να «ανοίξει ο δρόμος» για την «δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση» της χώρας, πιο συγκεκριμένα τη διοργάνωση «ελεύθερων προεδρικών εκλογών», ανέφερε η Μογκερίνι.