Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν την Ινδία με κυρώσεις για την απόφαση του Νέου Δελχί να αγοράσει το σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση Tραμπ εξέδωσε προειδοποίηση την Παρασκευή, λέγοντας ότι η αγορά ενός τέτοιου προηγμένου συστήματος θα θεωρείται ως μια «σημαντική συναλλαγή» και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «συνέπειες».
Αυτό έρχεται μια μέρα αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή, επιτρέποντας την επιβολή κυρώσεων σε χώρες και ξένες οντότητες, καθώς και σε άτομα που παραβιάζουν τον Νόμο Αντιπολίτευσης της Αμερικής (CAATSA).
Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για την πρόσφατη αγορά μαχητικών αεροσκαφών Sukho Su-35 της Ρωσίας και του συστήματος πυραύλων S-400 εδάφους – αέρος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Το CAATSA που επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσει τις αγορές άμυνας της Ινδίας.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι πήραν αυτές τις ενέργειες επειδή η Κίνα παρέλαβε 10 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi, συγκεκριμένα Su-25s, τον Δεκέμβριο του 2017, μετά την έναρξη ισχύος του καταστατικού της CAATSA.
Πήρε επίσης μια παρτίδα S-400, γνωστό και ως SA-21, που είναι συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο τελικός στόχος αυτών των κυρώσεων ήταν η Ρωσία, για αυτό που χαρακτήρισε ως «κακοήθεις δραστηριότητες» της Μόσχας, οι οποίες αναλαμβάνονται για να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και τους εταίρους της.
Τέλος, προσέθεσε πως για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε, σύμφωνα με το άρθρο 231 της CAATSA, το οποίο επικεντρώνεται σε εκείνους που πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές με οντότητες που εμφανίζονται στο LSP (κατάλογος καθορισμένων προσώπων) .
Η Ινδία, η Κίνα και το Βιετνάμ είναι οι κύριες πηγές ζήτησης ρωσικών όπλων στην περιοχή.