Ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας της 17ης Μαρτίου, της τελευταίας ημέρας της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, είναι η πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε σε σωφρονιστική αποικία στον ρωσικό Αρκτικό Κύκλο στις 16 Φεβρουαρίου.
Σε ανάρτησή του της 1ης Φεβρουαρίου είχε απευθύνει έκκληση προς τους Ρώσους να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν πηγαίνοντας όλοι μαζί να ψηφίσουν την ίδια ώρα, το μεσημέρι.
«Τώρα πλέον δεν είναι απλώς μία πολιτική πράξη με στόχο το ξεπέρασμα της πολιτικής μοναξιάς και απομόνωσης. Τώρα είναι μία διαδήλωση πένθους, ένα πολιτικό μνημόσυνο, μία πράξη στην μνήμη του Ναβάλνι, που μας ζήτησε να την τελέσουμε», είπε ο Λεονίντ Βολκόφ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.
«Έτσι οι άνθρωποι θα εκπληρώσουν την τελευταία επιθυμία του Αλεξέι Ναβάλνι, άρα είναι πολύ σημαντικό. Κάντε το. Και στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, πείστε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε να το κάνουν».
Απειλεί το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι το κάλεσμα του Αλεξέι Ναβάλνι προς τους Ρώσους σε διαμαρτυρία κατά την ημέρα της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών είναι προκλητικό και προειδοποίησε ότι η αστυνομία θα διαφυλάξει την τήρηση του νόμου.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν νομικές συνέπειες για τους ανθρώπους που θα ακούσουν τις προσκλήσεις αυτές και προέτρεψε τους Ρώσους να μην παραβιάσουν τον νόμο.
Η πρόσκληση του Αλεξέι Ναβάλνι για την διαμαρτυρία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» είναι ένας τρόπος για τους Ρώσους να δείξουν ότι αντιστέκονται κάνοντας απλώς και νομίμως ουρά για να ψηφίσουν χωρίς να κινδυνεύσουν να συλληφθούν.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του Ναβάλνι «είναι γνωστοί για τις προκλητικές προτροπές τους για την παραβίαση των νόμων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους ακολουθούν αυτές τις προτροπές.
Δεν έχει γίνει σαφές με ποιον τρόπο παραβιάζει τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας όποιος στέκεται στην ουρά για να ψηφίσει.
Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ