Έκδηλη είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς όχι μόνον ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τερμάτισε ακόμη έναν μαραθώνιο χωρίς απτά αποτελέσματα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά επιπλέον η δολοφονία στελέχους της Φατάχ – για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου – επιβαρύνει την κατάσταση.
Οι ΗΠΑ που θέλουν να προλάβουν μια εξάπλωση του μετώπου με τη συμμετοχή του Ιράν και της Χεζμπολάχ, πίεσαν ακόμη μία φορά δια του Τζο Μπάιντεν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δείχνει να επιμένει στην ατζέντα του, που είναι η «εξαφάνιση» της Χαμάς.
Έτσι οι νέες συνομιλίες που θεωρητικά πρόκειται να διεξαχθούν εντός της εβδομάδας στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) φαντάζει δύσκολο να αποδώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Περιπλέκει την κατάσταση ο φόνος στελέχους της Φατάχ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενέτειναν τα πλήγματά τους στον Λίβανο, σκοτώνοντας χθες Τετάρτη 21.8.2024 ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ, τον Χαλίλ αλ Μάκντα.
Ο ισραηλινός στρατός τον κατηγόρησε πως «δρούσε για λογαριασμό» του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους, και πως ενεχόταν σε «τρομοκρατικές ενέργειες».
Η Φατάχ, η οργάνωση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ πως είχε σκοπό, με τη δολοφονία του Χαλίλ αλ Μάκντα, να προκαλέσει «ανάφλεξη στην περιφέρεια».
Η Χαμάς — σύμμαχος του Ιράν — και η Φατάχ είναι παρατάξεις αντίπαλες και δεκαετίες: το ισλαμιστικό κίνημα πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 εκδιώκοντας δυνάμεις της Φατάχ, που πλέον έχει βάση κυρίως στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967.
«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο» με είτε «αμυντικές» ή «επιθετικές» ενέργειες, διεμήνυσε από την άλλη ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ, σε περιοχές που εξακολουθεί να πλήττει από την 8η Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ.
Μπλίνκεν: Τελευταία ευκαιρία…
Με αυτό το εκρηκτικό φόντο ο κ. Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη περιοδεία του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, αφού προειδοποίησε ότι η πιο πρόσφατη, συμβιβαστική κατ’ αυτόν, πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τη σύναψη συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μετέβη στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, διαβεβαίωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, και παρότρυνε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πρόσθεσαν στο σχέδιο τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ, ιδίως τη διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με τον Αίγυπτο.
«Αγκάθι» ο «διάδρομος της Φιλαδέλφειας»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο κ. Νετανιάχου επιμένει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα διατηρήσουν σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στενής ζώνης γης κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον εναντιώνεται σε «μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ».
Η Χαμάς αξιώνει να εφαρμοστεί πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν την 31η Μαΐου και το κίνημα διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων. Κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο υπό πολιορκία.
Πηγές: Με πληροφορίες από AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ