Le Figaro: «Η Αθήνα δεν υπέκυψε…στη γοητεία Μέρκελ»

Με τίτλο «Η Αθήνα δεν υπέκυψε στη γοητεία της Μέρκελ» χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro αποτιμά την επίσκεψη και φιλοξενεί δηλώσεις του Σπύρου Ριζόπουλου,πολιτικού αναλυτή ,άρθρα του οποίου φιλοξενεί συχνά το Onalert.

Το πλήρες άρθρο έχει ως εξής:


Η καγκελάριος απέδειξε ότι συναισθάνεται την κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν. Χωρίς να πείσει.
Η υποστήριξη της Άγκελα Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη.

Δεν απογοήτευσε τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συνεχάρη δημοσίως για τα «βήματα προόδου που έγιναν».

Δεν ηρέμησε όμως τον λαό που είναι οργισμένος με τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία. «Ήρθα σήμερα εδώ γνωρίζοντας καλά ότι η Ελλάδα περνά μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν», δήλωσε η Καγκελάριος, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα από το 2007.

Ενώ έγινε δεκτή με εχθρικά συνθήματα, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη συμπάθειά της για αυτή τη χώρα της ευρωζώνης που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια, με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 24%. Έδωσε επίσης υποσχέσεις, διαβεβαιώνοντας πως θέλει, όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων, «να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη».
Η κυβέρνηση διέκρινε σε αυτές τις δηλώσεις στήριξη σε μια χώρα που αναζητά την αξιοπιστία της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σπύρο Ριζόπουλο, πολιτικό αναλυτή, η ημερομηνία που επιλέχθηκε γι’ αυτή την επίσκεψη κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν: «Η επίσκεψη έγινε για επικοινωνιακούς λόγους εν όψει των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία το 2013.

Η σιδηρά κυρία είχε ανάγκη να βρεθεί στο έδαφος του θύματος για να εκφράσει την κατανόησή της. Έπρεπε όμως να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα!», εκτιμά. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, «η Άγκελα Μέρκελ ήταν συγκρατημένη στις δηλώσεις της» και «δεν έδωσε καμία εγγύηση για την επιβίωση της Ελλάδας». Δεν αναφέρθηκε ούτε στην καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι ζωτική για τη χώρα, αλλά ούτε και στην πιθανότητα μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η Αθήνα, με την υποστήριξη της Γαλλίας, ζητά μια διετή επιμήκυνση του προγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2014 στο 2016.


Περιμένοντας την έκθεση της Τρόικας
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα, θέλει να πείσει τους πιστωτές της ότι θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει την οικονομική τους βοήθεια.

Προτού αποφασίσουν για την επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν να διαβάσουν την έκθεση της τρόικας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕE), η οποία θα δημοσιευθεί μετά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου.
Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, η ατμόσφαιρα υποδοχής από τον λαό ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους στην Άγκελα Μέρκελ, θεωρώντας την υπεύθυνη για τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο για να κάνετε δοκιμές μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη! Η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς πώληση!», δηλώνει η Σοφία, νέα φοιτήτρια, υπονοώντας τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ηλικία 23 χρονών, ψάχνει τρόπο να φύγει από την Ελλάδα για να βρει δουλειά και να βοηθήσει τους γονείς της. Αλλά ούτε συζήτηση να πάει στη Γερμανία: «Λατρεύω τους Γερμανούς, όπως και όλοι εδώ, αλλά η πολιτική τους δεν θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, δεν θα γίνουμε Γερμανοί! Η Μέρκελ πρέπει να το καταλάβει, αυτό δεν είναι Ευρώπη!», λέει κραδαίνοντας ένα πλακάτ με τη φράση «δεν θέλουμε τέταρτο Ράιχ». Το πλήθος διασκορπίστηκε εξαιτίας κάποιων συμπλοκών, αλλά αρκετά συνδικάτα ανακοίνωσαν ήδη ότι θα ξαναρχίσουν τις κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα, κατά την ψήφιση των μέτρων λιτότητας στη Βουλή.