Την οργή του πρώην Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προκάλεσε το σχέδιο εγγυήσεων ασφαλείας που παρουσίασε η Ουκρανία.
Εκείνο που κυρίως έβγαλε τον Μεντβέντεφ «εκτός εαυτού» ήταν η γνωστοποίηση ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.
Αυτό με τη σειρά του – εφόσον πραγματοποιηθεί – σημαίνει πως η Ουκρανία θα μπορεί να κάνει επίκληση του περίφημου άρθρου 5 της Συμμαχίας, περί συνδρομής των συμμάχων εφόσον ένα κράτος δέχεται επίθεση, ενδεχόμενο που έκανε τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας να εκραγεί.
Συγκεκριμένα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».
Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας – προεξοφλώντας έτσι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιτίθεται στην Ουκρανία; – ενώ πρόσθεσε ότι αν με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, τότε θα δει «τη Γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει».
#Medvedev warns #NATO of escalation: "If these half-wits continue the unrestrained supplies of most dangerous types of weapons to the #Kyiv regime, sooner or later the military campaign will move to another level." pic.twitter.com/DJPsnvjtPp
— tim anderson (@timand2037) September 14, 2022
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία παρουσίασε χθες Τρίτη τις εγγυήσεις ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για τη χώρα μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν στο Κίεβο χθες. Σε αυτό αναφέρεται ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους δυτικούς του συμμάχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον.
Βάσει των προτάσεων του Κιέβου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία, θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αν και το Κίεβο είχε αναφέρει στην αρχή της ρωσικής εισβολής ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός, τώρα τονίζει ότι ενδιαφέρεται για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία.
Πηγή: dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ