Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα μπορούσε να προσαρτήσει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία

Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα, 23.8.2023, πως η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει στην προσάρτηση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, επαρχιών της Γεωργίας που έχουν αποσχιστεί.

«Η ιδέα της ένταξης στη Ρωσία συνεχίζει να είναι δημοφιλής στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία», τονίζει ο Μεντβέντεφ στο άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Αργκουμέντι ι Φάκτι.

«Θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί αν υπάρχουν καλοί λόγοι γι’ αυτό», προσθέτει.

Ο Μεντβέντεφ συχνά εξαπολύει – ή «αξιοποιείται» για να εξαπολύει – απειλές εναντίον όσων «αντιστέκονται» στην ιδέα που έχει ο ίδιος, αλλά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, περί μιας «νέας Μεγάλης Ρωσίας».

Συχνά-πυκνά αναφέρεται για παράδειγμα στην δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, εφόσον οι εξελίξεις στον πόλεμο που διεξάγει η χώρα του στην Ουκρανία πάρουν δυσμενή τροπή.

Η αναφορά του Μεντβέντεφ στη Γεωργία ίσως δεν είναι τυχαία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία χαρακτηρίζονται από εντάσεις για χρόνια, ειδικά μετά τον πόλεμο-αστραπή του 2008. Η ένοπλη σύρραξη εκείνη είχε οδηγήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

Ως και σήμερα, η Μόσχα υποστηρίζει τις αποσχισθείσες περιφέρειες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και διατηρεί ανεπτυγμένα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ