Αλυσιδωτές αντιδράσεις φαίνεται πως προκαλεί η χρήση ιρανικών drone-καμικάζι Shahed-136, από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και αεί σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «προλάβει».
Όπως είναι γνωστό, η Ουκρανία έχει καλέσει στο παρελθόν το Ισραήλ να την υποστηρίξει απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι ισραηλινές και οι ρωσικές αρχές διατηρούν στενές σχέσεις.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν μέχρι τώρα περιορίσει τη συνεργασία τους με την Ουκρανία στην ανθρωπιστική βοήθεια και στις παραδόσεις μη-φονικού υλικού προκειμένου να διαφυλάξουν τη σχέση τους με τη Μόσχα.
Όμως τι προσπαθεί να προλάβει ο Μεντβέντεφ; το γεγονός ότι δυναμώνουν οι φωνές στο Ισραήλ που καλούν την κυβέρνησή του να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία, απέναντι στον «κοινό εχθρό», το Ιράν, που εφοδιάζει – έστω κι αν το αρνείται επισήμως – με drones Shahed-136, όπως αυτά που έπληξαν σήμερα το Κίεβο.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε έτσι σήμερα το Ισραήλ να μην παραδώσει όπλα στην Ουκρανία λέγοντας πως κάτι τέτοιο «θα κατέστρεφε» τη σχέση με τη Ρωσία.
«Το Ισραήλ μοιάζει έτοιμο να παραδώσει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Είναι ένα πολύ απερίσκεπτο μέτρο. Θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», εκτίμησε στον λογαριασμό του στην εφαρμογή Telegram.
Επανάλαβε τις κατηγορίες για «ναζισμό» αναφερόμενος στην Ουκρανία, έναν από τους λόγους που προέβαλε η Μόσχα προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεσή της εναντίον της γειτονικής της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση του AFP για τις δηλώσεις αυτές, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε από την πλευρά του πως το γραφείο του δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το Ισραήλ έχει γίνει καταφύγιο για τους αντιπάλους του Κρεμλίνου, ακόμη και ρωσικές διασημότητες έχουν εγκατασταθεί εκεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Πηγή: Με πληροφορίες AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ