Memorial: Η διεθνής κοινότητα αντιδρά στην απόφαση της Ρωσίας να «διαλύσει» την ΜΚΟ

Μετά την αντίδραση της Γερμανίας, η Βρετανία και τα Ηνωμένη Έθνη εκφράζουν την λύπη τους και την ανησυχία τους για την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να διαλύσει την MKO ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Memorial.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λίζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθύτατα για τη διάλυση της ρωσικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, λέγοντας ότι το κλείσιμό της αποτελεί άλλο ένα «ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία».

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε σήμερα τη διάλυση του Κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial, την επομένη της απόφασης για τη διάλυση της μητρικής δομής αυτής της εμβληματικής οργάνωσης, της παλαιότερης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τη διάλυση της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial από ρωσικά δικαστήρια. Η Memorial εργάζεται ακούραστα εδώ και δεκαετίες για να διασφαλίσει ότι οι καταχρήσεις της σοβιετικής εποχής δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Το κλείσιμό της αποτελεί ένα ακόμη ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία», δήλωσε ο Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η διάλυση από τη ρωσική δικαιοσύνη της κυριότερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη Ρωσία, Memorial, «αποδυναμώνει την παρακμάζουσα» ρωσική κοινότητα των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Λυπούμαστε βαθιά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κλείσει τη Memorial International και εκείνην δικαστηρίου της Μόσχας να κλείσει την αδελφή οργάνωσή της, το Κέντρο υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταλήγουν στη διάλυση των δύο πιο έγκριτων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την παρακμάζουσα κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του Γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Μια ελεύθερη, ποικιλόμορφη και ενεργή κοινωνία των πολιτών είναι κρίσιμης σημασίας για κάθε κοινωνία και οι νόμιμες φωνές της κοινωνίας των πολιτών δεν πρέπει να στιγματίζονται, περιλαμβανομένης και της χρήσης της έκφρασης ξένος πράκτορας», είπε ακόμη η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τα πρόσωπα και τις οργανώσεις που εργάζονται για την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters