Μείωση του εθνικισμού στη Ρωσία μετά την ουκρανική κρίση

Πηγή: Russia Today
Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert

 

Σύμφωνα με άρθρο της Russia Today, έχει σημειωθεί μεταβολή στην στάση των Ρώσων απέναντι σε εθνικιστικές ομάδες εντός και εκτός Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία.

Μια πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα, εξετάζει τα εθνικιστικά ζητήματα της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 53% των Ρώσων αντιλαμβάνονται τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία ως ένα εθνικιστικό πραξικόπημα και όχι ως μια δημοκρατική επανάσταση. Την ίδια στιγμή, το 49% των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να σχηματίσουν δικές τους εθνικιστικές ομάδες, αλλά, αντίθετα, θα έπρεπε να καταπολεμήσουν όλες τις εκδηλώσεις εθνικισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά την ρωσο-ουκρανική κρίση, οι περισσότεροι Ρώσοι δεν υποστηρίζουν τη θέσπιση καθεστώτος βίζας με το «αδελφό» ουκρανικό έθνος.

Η στάση της ρωσικής κοινής γνώμης απέναντι στις εγχώριες εθνικιστικές ομάδες σήμερα παρουσιάζεται λιγότερο ανεκτική από το 2013 – το 58 % των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τη γνώμη του ως αρνητική, σε σύγκριση με περίπου 50% πριν από ένα χρόνο. Όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώσουν τις τρέχουσες εκλογικές προτιμήσεις τους, μόνο το 2,5% θα ψήφιζε κάποιο εθνικιστικό κόμμα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αντι-εθνικιστική τάση είναι ακόλουθο αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς επίσης ότι σημαντικό ρόλο έχει η συνεχής αντι-εθνικιστική εκστρατεία των ρωσικών ΜΜΕ.

Σύμφωνη με τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι και η ρωσική ΜΚΟ Sova, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των εθνικιστικών εντάσεων. «Έχουμε και εμείς εντοπίσει την πτώση στα επίπεδα της ξενοφοβίας, αλλά αυτό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της προπαγάνδας και ως εκ τούτου ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο,» δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Aleksandr Verkhovsky.

Πηγή: Russia Today
Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι ουκρανοί εθνικιστές μισούν τόσο πολύ τη Ρωσία – Όλη η ιστορία

Προσοχή! Ο εθνικισμός σκοτώνει – Σκληρές εικόνες από την Ουκρανία