Μεγάλη κινεζική άσκηση αυξάνει την ένταση στον Ειρηνικό!

Οι κινεζικές ένοπλες διεξάγουν μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση στον Ειρηνικό, αυξάνοντας κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή, καθώς η άσκηση διεξάγεται πολύ κοντά στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα, νότια της Οκινάβα.

(To βίντεο προέρχεται από παλαιότερη άσκηση του Κινεζικού ναυτικού)

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ήδη έχει αποστείλει αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης P-3C Orions στην περιοχή. Τα ιαπωνικά αεροσκάφη επιτηρούν κινεζική μοίρα πέντε πολεμικών που βρίσκονται στην περιοχή. Η κινεζική μοίρα αποτελείται από δύο αντιτορπιλικά, δύο φρεγάτες και έναν σκάφος υποστήριξης.

Την κινεζική μοίρα υποστηρίζουν από αέρος ένα αεροσκάφος επιτήρησης/ηλεκτρονικού πολέμου Shaanxi GX-8 και δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Xian H-6G. Επίσης συμμετάσχουν δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης Shaanxi Y-8J.

Η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας σχετίζεται με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κινεζική θάλασσα, κοντά σε ένα σύμπλεγμα νήσων που ανήκουν στην Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί και η Κίνα.

Η Κίνα έχει εγείρει παρόμοιες διεκδικήσεις και εις βάρος του Βιετνάμ, αλλά και των Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα το θερμόμετρο της έντασης να ανεβαίνει, ραγδαία, στον Ειρηνικό. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η απόφαση της Κίνας να δημιουργήσει ισχυρό στόλο, στον οποίο θα ενταχθούν και αρκετά μεγάλα αεροπλανοφόρα. 

Πηγή: Janes,com
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert