Οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη, με τη βοήθεια των Τούρκων μισθοφόρων κατέλαβαν τη ,μεγάλης στρατηγικής σημασίας, αεροπορική βάση Al-Watiyah στη Δυτική Λιβύη τη Δευτέρα, μετά από αιματηρή μάχη με τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού (LNA).
Σύμφωνα με τα, στρατευμένα με τον Σάρατζ, μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δυνάμεις της επίσημης κυβέρνησης κατέλαβαν τη Βάση Al-Watiyah μετά από ισχυρές επιθέσεις και σφοδρούς βομβαρδισμούς των εγκαταστάσεων, στις οποίες βρισκόταν οι δυνάμεις του Χάφταρ.
Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τα στρατεύματά τους, στην πλειοψηφία τους μισθοφόροι του Ερντογάν, μέσα στην αεροπορική βάση.
Δείτε τα πλάνα:
Ο Ερντογάν αλλάζει τα δεδομένα στη Λιβύη
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, στη Λιβύη , υπάρχουν τουλάχιστον 4.750 μισθοφόροι μαχητές που απεστάλησαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς ενίσχυση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίστηκε από ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR).
Σύμφωνα με πηγές του SOHR, άλλοι 1900 μισθοφόροι βρίσκονται τώρα στην Τουρκία για εκπαίδευση, με στόχο να μεταφερθούν παντοιοτρόπως στα πεδία μαχών της Λιβύης.
Στις 21 Φεβρουαρίου, ο διοικητής του Εθνικού Στρατού τη Λιβύης (LNA), στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να σταματήσει τις μάχες αν αποσυρθεί από τη Λιβύη ο μισθοφορικός στρατός του Ερντογάν.
Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σογιγκού, για την διεξαγωγή πολέμου στη Λιβύη με μισθοφόρους. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει απαντήσει σε αυτή τη δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν είναι αλήθεια.
Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ενίσχυσε την υποστήριξή της προς τον στρατό του Σάρατζ. Πρόσθετοι στρατιωτικοί σύμβουλοι και όπλα στάλθηκαν στη χώρα. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα επιδιώκει εκεχειρία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία συνεχίζονται σε διάφορους διεθνείς χώρους, παρά το ότι τον Ιανουάριο, ξένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας, στο τέλος της διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο, υποσχέθηκαν να μην παρεμβαίνουν στη σύγκρουση.