Η Τουρκία και το Ισραήλ διεξήγαγαν απευθείας συνομιλίες για τη δημιουργία μιας «γραμμής ασφαλείας» στη Συρία για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις, σύμφωνα με το Middle East Eye (ΜΕΕ), το οποίο επικαλείται δύο δυτικούς αξιωματούχους.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ βομβάρδισε στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Hama και της αεροπορικής βάσης Τίγιας, επίσης γνωστής ως T4, κοντά στην Παλμύρα, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει δυνάμεις σύντομα.
Οι βομβαρδισμοί, σύμφωνα με το ΜΕΕ, σημειώθηκαν τη στιγμή που η Άγκυρα ετοιμαζόταν να στείλει μια τεχνική ομάδα για να επιθεωρήσει τη βάση Τ4 και να πραγματοποιήσει μια προκαταρκτική αξιολόγηση για ανακατασκευή.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενημέρωσε τους αξιωματούχους του ότι έχουν «περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας» για να χτυπήσουν τη βάση Τ4 προτού η Τουρκία μπορέσει να τοποθετήσει εκεί τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι μόλις εγκατασταθεί εκεί η Τουρκία, «η βάση θα είναι εκτός ορίων για τις ισραηλινές επιχειρήσεις».
Από την περασμένη εβδομάδα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα θα εγκαταστήσει στην βάση Τ4 drones επιτήρησης και επίθεσης, συστήματα αεράμυνας τύπου Hisar, αλλά και τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-400.
Σύμφωνα με τις ίδιες δυτικές πηγές, ο Νετανιάχου πιστεύει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας αποφυγής σύγκρουσης με την Τουρκία και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Νετανιάχου υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε τουρκικής παρουσίας.
«Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξέδωσαν πανομοιότυπες δηλώσεις την ίδια μέρα, λέγοντας ότι δεν επιδιώκουν σύγκρουση μεταξύ τους στη Συρία. Φάνηκε να είναι συντονισμένο», σύμφωνα με το ΜΕΕ. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έκανε μια τέτοια δήλωση στις 4 Απριλίου.
Και οι δύο χώρες βασίζονται στην διαμεσολάβηση του στενού τους συμμάχου, των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να καταλήξουν σε συμφωνία. «Οι ΗΠΑ παραμένουν ο τελικός διαιτητής στη Συρία και φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον θέλει τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», αναφέρουν οι πηγές.
Στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε στον Νετανιάχου, μπροστά από τις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο ότι έχει καλές σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι «αν έχετε πρόβλημα με την Τουρκία, νομίζω στ’ αλήθεια πως θα μπορέσω να το λύσω».
Ο Νετανιάχου πιέζει τις ΗΠΑ να μην δώσουν τα F-35 στην Τουρκία
Παρά τις συνομιλίες που φαίνονται να πηγαίνουν καλά για τη Συρία, το Ισραήλ εξακολουθεί να θέλει να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή του στην περιοχή και να μην πάρει η Τουρκία τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ΜΕΕ, ο Νετανιάχου ασκεί πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο για να εμποδίσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στη Συρία.
Ο Νετανιάχου έθεσε το ζήτημα των F-35 κατά τη διάρκεια πολλαπλών συνομιλιών με τον Ρούμπιο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δήλωσαν δύο δυτικοί αξιωματούχοι, ενώ τόνισαν ότι θα θέσει το ζήτημα και στη συνάντησή του με τον Τραμπ. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν έγινε κάποια τέτοια συζήτηση στην χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο MEE, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει εκφράσει καμία αλλαγή στη θέση της όσον αφορά τα F-35, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κάποιος τη γνώμη του Ντόναλντ Τραμπ αν αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση.
«Ο Νετανιάχου θα μπορούσε μόνο να απαιτήσει από τον Τραμπ να πουλήσει περισσότερα F-35 στο Ισραήλ, ίσως διπλασιάζοντας το ποσό που θα μπορούσε να αγοράσει η Τουρκία», λέει ο Τούρκος αξιωματούχος. «Δεν μπορείς να πεις στον Τραμπ να μην κάνει αυτή την πώληση».
Πηγή: Middle East Eye / Φωτογραφία αρχείου