«Με την πλάτη στον τοίχο» ο Μπάιντεν από τις πιέσεις φίλων και εχθρών να παραιτηθεί από την κούρσα επανεκλογής

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Μετά την καταστροφική εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις απογοητευτικές εμφανίσεις που ακολούθησαν, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί φαίνεται να πιέζουν τον Μπάιντεν να σταματήσει την προεκλογική εκστρατεία του.

«Ο πολιτικός κόσμος του προέδρου Τζο Μπάιντεν καταρρέει», λέει το NBC. Οι κορυφαίοι σύμμαχοι τον έχουν καλέσει είτε δημόσια είτε ιδιωτικά να αποχωρήσει. Μεγάλες δωρεές στους Δημοκρατικούς και στον Τζο Μπάιντεν χάθηκαν. Και όλα αυτά την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν έχει σταματήσει προσωρινά την προεκλογική εκστρατεία του λόγω κορονοϊού.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να «αποδέχεται» την ιδέα πως μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και κατά συνέπεια ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα, ανέφερε την Πέμπτη στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές της στο περιβάλλον του.

«Το ρεπορτάζ των New York Times είναι απόλυτα λάθος», έσπευσε να αντιτάξει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας του, ο Σέντρικ Ρίτσμοντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ο πρόεδρος έχει πει πως θα είναι υποψήφιος, τέλος», επέμεινε.

Σε ανακοίνωσή της, η εκστρατεία των Μπάιντεν και Χάρις τόνισε επίσης πως το ρεπορτάζ είναι «λάθος» και ότι ο Μπάιντεν είναι σε θέση να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Η Νάνσι Πελόζι δεν το πιστεύει… Η ίδια σε μια μυστική συνομιλία φαίνεται να του έδειξε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία, ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ.

Το ίδιο πιστεύει μια μεγάλη μερίδα Δημοκρατικών γερουσιαστών και αξιωματούχων, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, όπως υπέδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό των ABC News και Washington Post, σχεδόν τα δυο τρίτα των υποστηρικτών της παράταξής του θα προτιμούσαν ο πρόεδρος να εγκαταλείψει.

Το αμφίβολο μέλλον

Φαβορί για την αντικατάσταση του Μπάιντεν, θεωρείται η Κάμαλα Χάρις. Αυτή και μόνο θα μπορούσε ενδεχομένως να κονταροχτυπηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για επιτάχυνση της διαδικασίας μέσω της οποίας θα οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του πολιτικού που θα βρεθεί απέναντι στον Τραμπ.

Η ιδέα είναι να γίνει η ψηφοφορία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μάλλον, παρά στο συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα αρχίσει τη 19η Αυγούστου στο Σικάγο, όταν αναμένεται να λάβει οριστικά το χρίσμα ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο ορισμένοι Δημοκρατικοί επικρίνουν έντονα το σχέδιο αυτό, επιχειρηματολογώντας πως με την επιτάχυνση της διαδικασίας το μόνο που θα καταφέρουν είναι να «κλειδώσουν» την υποψηφιότητα Μπάιντεν παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα που έχει μπροστά του και χωρίς συζήτηση για τις ενδεχόμενες εναλλακτικές.

Πηγή: Newsit / Φωτογραφίες Reuters