Με συγκίνηση οι Νοτιοαφρικανοί αποχαιρετούν τον Μαντέλα πριν την ταφή

«Είναι η τελευταία ευκαιρία να τον δούμε» δηλώνουν δεκάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί που κατέκλυσαν σήμερα την Πρετόρια με την ελπίδα να υποκλιθούν μπροστά από τον ήρωά τους, τον Νέλσον Μαντέλα, πριν η σορός αναχωρήσει για το χωριό Κούνου, στο νότο, όπου θα ταφεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την Κυριακή.

«Θα με κάνει τόσο ευτυχισμένο να τον δω για τελευταία φορά», δήλωσε ο Τιέχο Μοτσπάι, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του βρίσκονται από τις 01.00 τα μεσάνυχτα έξω από την έδρα της προεδρίας όπου η σορός του Μαντέλα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για τρίτη και τελευταία ημέρα.

Από το πρωί 50.000 άνθρωποι είχαν ήδη περάσει από τους τέσσερις χώρους αναμονής σχηματίζοντας τεράστιες ουρές μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Στις 10.30′ η κυβέρνηση κάλεσε τον πληθυσμό να μην προσέρχεται πλέον στο Union Buildings. «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι κάθε πρόσωπο που περιμένει στην ουρά σε διάφορα σημεία, θα μπορέσει να έχει πρόσβαση».
Ο Κονγκολέζος Τζιλ Μπάγια, κάτοικος του Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε από την πλευρά του «Θα ήθελα να δω για τελευταία φορά αυτόν που πολέμησε για εμάς, για την ελευθερία. Είναι τιμή για μένα!».

Χθες οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πύλες της προεδρίας ενώ χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν ακόμη υπομονετικά.
Ορισμένοι, όπως ο Στάνλεϊ Λουνχίμπε που ταξίδευσε 450 χλμ. οδικώς για να δει τον «ήρωά» του, αποφάσισαν να κοιμηθούν στο χώρο αυτό. «Είναι μοναδική ευκαιρία. Δεν θα τον ξαναδούμε ποτέ πια».
Άλλοι, όπως η 27χρονη Ομπελέγκε Ματζάφα, έφθασαν οδικώς μέσα στη νύχτα. «Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είμαστε εδώ για τον Τάτα».

Από την Τετάρτη, οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Μαντέλα εξέλαβαν μια πιο πένθιμη χροιά, με τον κόσμο να είναι δακρυσμένος, συγκινημένος, συλλογισμένος, σε αντίθεση με το «γιορταστικό» κλίμα των εκδηλώσεων των πρώτων ημερών.

«Είναι εξαιρετικό που είμαι εδώ, αλλά η καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε αναχωρώντας από το Union Buildings ο 44χρονος στρατιώτης Μεφάντι, ο οποίος είχε παρελάσει μπροστά από τον Μαντέλα κατά την ορκωμοσία του στην προεδρία το 1994.
Την Κυριακή το πρωί το πένθος θα κορυφωθεί με τις τελετές ταφής του Μαντέλα στο Κούνου, στο χωριό στο οποίο μεγάλωσε, αρχικά παρουσία προσωπικοτήτων και μετά σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η ταφή παραμένει μια οικογενειακή υπόθεση

Οι αλυσίδες καταστημάτων ανακοίνωσαν ότι θα παραμένουν κλειστές σε ένδειξη πένθους.

Το πρώτο μέρος της τελετής θα πραγματοποιηθεί παρουσία 5.000 ανθρώπων, μεταξύ τους ξένοι επίσημοι όπως ο πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος, οι πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν και Αλέν Ζιπέ, και θα αναμεταδοθεί από την τηλεόραση.

Κατόπιν «η οικογένεια επιθυμεί η ταφή να μείνει μια οικογενειακή υπόθεση, δεν θέλει τηλεοπτική κάλυψη», ελάχιστες προσωπικότητες θα την παρακολουθήσουν, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Φούμλα Ουίλιαμς.

Σύμφωνα με το έθιμο, θα ακολουθηθούν τα τελετουργικά των Κόζα, όπως η σφαγή ενός βοδιού, και γέροντες της φυλής θα πάρουν το λόγο γύρω από τον τάφο. Η κηδεία είναι μια σύνθετη τελετή με κύριο στόχο την επικοινωνία με τους προγόνους ώστε να επιτραπεί στο πνεύμα του θανόντα να αναπαυθεί, εξηγεί ο αρχηγός της φυλής.

Εδώ και μια εβδομάδα εργάτες δουλεύουν στο μικρό χωριό για να διασφαλίσουν ότι η κηδεία θα τελεστεί όπως πρέπει μέσα στην ιδιοκτησία που ο Μαντέλα έφτιαξε μετά την απελευθέρωσή του το 1990, ύστερα από 27 χρόνια στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος.

Η σορός θα μεταφερθεί αεροπορικώς το Σάββατο στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο μικρό αεροδρόμιο Μτάτα και πομπή θα κατευθυνθεί στο Κούνου, την ευλογημένη γη των παιδικών και των ύστατων χρόνων του Μαντέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πομπή το φέρετρο του Μαντέλα μεταφέρθηκε στην έδρα της κυβέρνησης

Πως ο Μαντέλα «έσβησε» το Απαρτχαϊντ