Ουκρανία: «Με όπλα μεγάλης εμβέλειας, μπορούμε να «καθαρίσουμε» το Σεβεροντονέτσκ σε 2-3 μέρες»

Ο Σέρχιι Χαϊντάι, κυβερνήτης του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το Σεβεροντονέτσκ, όπου συνεχίζονται οι σκληρές μάχες, αλλά εάν η Δύση μπορούσε να προμηθεύσει όπλα μεγάλης εμβέλειας, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να «καθαρίσουν την περιοχή σε δύο ή τρεις μέρες».

Συγκεκριμένα ο Χαϊντάι έγραψε στο Telegram σήμερα το πρωί:

«Η ησυχία στο Σεβεροντονέτσκ διαρκεί μόνο όταν τα όπλα ξαναγεμίζουν. Οι οδομαχίες συνεχίζονται στο κέντρο της περιοχής.

Οι Ρώσοι τηρούν τις πρωτόγονες τακτικές τους: βαριά πυρά πυροβολικού, μετά ακολουθούν οι προσπάθειες να διεισδύσουν. Το ίδιο συνέβη στις ήδη κατεστραμμένες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα.

Ο εχθρός έχει στοχεύσει δυναμικά τη βιομηχανική ζώνη, την οποία ελέγχουμε.

Εάν πάρουμε γρήγορα δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας, θα ξεκινήσει μια μονομαχία πυροβολικού, η Σοβιετική Ένωση [sic] θα χάσει στα δυτικά και οι μαχητές μας θα μπορέσουν να καθαρίσουν το Σεβεροντονέτσκ σε δύο ή τρεις ημέρες.

Η εκκένωση του Σεβεροντονέτσκ είναι ακόμα αδύνατη, όπως και η μεταφορά εμπορευμάτων. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο διαθέτει όλα τα απαραίτητα για τη σταθεροποίηση των τραυματιών».

Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ επανέλαβε πως «Οι Ρώσοι ΔΕΝ ελέγχουν τη διαδρομή Λισιτσάνσκ  Μπαχμούτ, αλλά την πλήττουν συνεχώς. Δεν χρησιμοποιούμε αυτόν τον δρόμο».

Το γράφημα που δείχνει τις κινήσεις γύρω από το Σεβεροντονέτσκ παρουσίασε το Institute for the Study of War (ISW) και δημοσιεύει ο Guardian: