Με «κατασκοπευτικά περιστέρια» drone παρακολουθεί τους πολίτες της η Κίνα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

 Η ιδέα μπορεί να φανεί υπερβολική, αλλά τα ρομποτικά πουλιά είναι πραγματικότητα και η Κίνα τα χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τους πολίτες της σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα σμήνοι ρομποτικών πτηνών πετούν στον ουρανό της Κίνας εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογία σε συστήματα επιτήρησης.

Το λεγόμενο πρόγραμμα «κατασκοπευτικών πτηνών», το οποίο δημοσιέυτηκε για πρώτη φορά από το South China Morning Post, επιχειρεί ήδη σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες και παρέχει ένα ακόμα πλέγμα στο ήδη προηγμένο δίκτυο επιτήρησης της Κίνας.

Πάνω από 30 στρατιωτικές και κρατικές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει τα αεροσκάφη πουλιάσε τουλάχιστον πέντε επαρχίες τα τελευταία χρόνια.

Μια περιοχή της Κίνας που έχει δει εκτεταμένη χρήση της νέας τεχνολογίας είναι η Αυτόνομη περιφέρεια Xinjiang Uygur στην μακρινή δυτική Κίνα. Η αχανής επαρχία που συνορεύει με τη Μογγολία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, φιλοξενεί μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, με τον οποίο και τις αυτονομιστικές τάσεις του το Πεκίνο ταλαιπωρείται για αρκετά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή και οι κάτοικοί της έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη επιτήρηση και παρακολούθηση από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας.

Το drone που μοιάζει με περιστέρι αναπτύσσεται από ερευνητές στο Northwestern Πολυτεχνείο στην επαρχία Shaanxi, οι οποίοι έχουν εργαστεί στο παρελθόν στην ανάπτυξη και κατασκευή των stealth μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από την πολεμική αεροπορία της Κίνας.

Ένας από τους ερευνητές δήλωσε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν ακόμα στα πρώτα στάδια της.

«Η κλίμακα είναι ακόμα μικρή», δήλωσε ο Yang Wenqing, αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου που εργάστηκε στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία έχει καλές προοπτικές για χρήση σε μεγάλη κλίμακα στο μέλλον … έχει κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα για να καλύψει τη ζήτηση για αεροσκάφη σε στρατιωτικούς και πολιτικούς τομείς».

Κάθε ρομποτικό πουλί είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία GPS, κάμερα υψηλής ευκρίνειας και σύστημα ελέγχου πτήσης που συνδέεται με δορυφόρους για να επιτρέπει τον τηλεχειρισμό. Τα αεροσκάφη κάνουν επίσης χρήση ενός μικρού ηλεκτρικού κινητήρα για να τροφοδοτήσουν τα πτερύγια. Τα συγκεκριμένα “περιστέρια” drones, για τα ζώα στο έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από πραγματικά πουλιά.

Η Κίνα δοκίμασε πρόσφατα ένα στόλο drones, ικανών να σχηματίσουν ένα «σμήνος καρχαρία» εναντίον εχθρικών πλοίων.

Ασκήσεις με 56 μη επανδρωμένα σκάφη πραγματοποιήθηκαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας νωρίτερα αυτό το μήνα, με σκοπό να αποδειχθεί η ικανότητά των πλοίων drones να επιχειρούν σε σχηματισμό κατά τη διάρκεια μιας ναυτικής μάχης.

«Μόλις εξοπλιστούν με οπλικά συστήματα, τα μη επανδρωμένα μικρά σκάφη μάχης θα μπορούν να επιτεθούν στον εχθρό σε μεγάλους αριθμούς, παρόμοια με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Li Jie ένας ειδικός στις ναυτικές επιχειρήσεις.

«Ένα πλοίο ελέγχου θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το σμήνος στις μάχες, καθιστώντας τους εύκολο να αναπτυχθούν.»

Δείτε το «περιστέρι» drone της Κίνας: