Με 2 C-17 απαντάει η Βρετανία στο αίτημα της Γαλλίας

Με δύο μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 η Βρεττανία απαντάει παρούσα στο αίτημα της Γαλλίας για λογιστική βοήθεια, στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στο Μαλί.

« Συμφωνούμε απόλυτα με τη Γαλλία και κάνουμε την ίδια ανάλυση, δεν μπορούμε να αφήσουμε το Μαλί να πέσει στα χέρια των τρομοκρατών » εξήγησε στο ραδιόφωνο Europe 1, o Bρετανός πρέσβυς στο Παρίσι Πέτερ Ρικέτς (Peter Ricketts). « Εχουμε αυτά τα μεταγωγικά που είναι 6 φορές μεγαλύτερα από τα Trasal της Γαλλίας, ικανά να μεταφέρουν τεθωρακισμένα ή τον αφρικανικό στρατό εάν χρειασθεί ».

Αμεση η απάντηση της Μεγάλης Βρετανίας στο αίτημα της Γαλλίας

Η απάντηση της Βρετανίας στο γαλλικό αίτημα βοήθειας που έγινε το Σάββατο ήταν άμεση. Το ένα εκ των δύο αεροσκαφών προσγειώθηκε εχθές στην αεροπορική βάση Evreux βόρεια του Παρισιού και το δεύτερο αναμένεται σήμερα το απόγευμα.

Η Βρεττανία προτίθεται επίσης να υποστηρίξει τη Γαλλία στη συζήτηση για το Μαλί, που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στη Ν.Υόρκη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από αίτημα της Γαλλίας.

« Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είχε δίκιο η Γαλλία να λειτουργήσει ξαφνικά και άμεσα. Εχουμε όλοι μας την εμπειρία μιας χώρας που γλίστρησε στην τρομοκρατία, που είναι το Αφγανιστάν. Νοιώθουμε όπως και η Γαλλία τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Θα είμαστε στο πλευρό της στο Συμβούλιο Ασφαλείας », διαβεβαίωσε ο πρέσβυς.

Σε καιρούς κρίσης θα πρέπει να μοιραζόμαστε αυτα που έχουμε

Αναγνώρισε στη συνέχεια ότι στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, θα πρέπει να ενιχυθεί η συνεργασία στη στρατιωτική άμυνα, ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και σε όποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θελήσουν.

« Σήμερα με τους περιορισμένους προϋπολογισμούς που έχουν οι χώρες θα πρέπει να μοιραζόμαστε περισσότερο αυτά που διαθέτουμε. Η Γαλλία δεν έχει C-17, έτσι τα θέτουμε στη διάθεσή της, αύριο μπορεί να χρειασθούμε εμείς τη βοήθειά της », είπε ο Πέτερ Ρίκετς.

Ο Βρετανός πρέσβυς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως τις συμφωνίες για τη γαλλο-βρεττανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας που υπέγραψαν Σαρκοζί και Κάμερον στις 2 Νοεμβρίου του 2010 στο Λάνκαστερ Χάουζ ( Lancaster House).

Ομηροι σε Μαλι και Νιγηρία

Στο Μαλί και τη Νιγηρία υπήρξαν Βρετανοί όμηροι, οι οποίοι τελικά θανατώθηκαν. Παρ’όλα αυτά η πολιτική της Μ.Βρετανίας παραμένει « η μέχρι τέλους διαπραγμάτευση και ποτέ η πληρωμή χρημάτων, που έχει σαν συνέπεια την ενθάρρυνση για νέες ομηρίες », εξήγησε ο Πέτερ Ρίκετς.

Εδώ και τρία χρόνια η Γαλλία έχει 8 Γάλλους πολίτες που κρατούνται όμηροι στην έρημο του Sahel από δύο διαφορετικά κινήματα ισλαμιστών,την Αλ-Καϊντα του Μαγκρέμπ γνωστό ως Aqmi, και το Κίνημα για την « Ενοποίηση και την Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική » γνωστό ως Mujao.

Η ύπαρξη των ομήρων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα (το Σάββατο) για την απελευθέρωση του Γάλλου ομήρου στη Σομαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Όλη η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας σε 17 λεπτά!


ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ! Ολα τα αεροπλάνα του Σαν Ντιέγκο σε 25»!