Μετά τις πιέσεις της Κίνας που εντείνονται διαρκώς εναντίον της, αλλά και τις προκλήσεις, ιδιαίτερα με την εμπλοκή των ΗΠΑ, να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, η Ταϊβάν προχώρησε σε μια αρκετά κρίσιμη απόφαση για τις εξελίξεις αυτές.
Η ηγεσία της χώρας, βλέποντας πως το Πεκίνο δείχνει τα δόντια του και γίνεται ολοένα και πιο «ανυπόμονο» αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα, με την προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων, για την ενίσχυση τόσο των αεροπορικών όσο και των επίγειων δυνάμεων της.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή της έχει υποβάλει αίτηση στις ΗΠΑ για μαχητικά F-16V και τεθωρακισμένα M1 Abrams για την αναβάθμιση του πολεμικού δυναμικού του νησιού.
Το αυτοδιοικούμενο νησί ζήτησε ήδη να αγοράσει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ανανεώσει τον υπάρχοντα στόλο του F-16A / Bs.
Η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα.
Ωστόσο, η Ταϊβάν ανανέωσε τα αιτήματά της κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ. Η Τσάι, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί για άλλη τετραετή θητεία το 2020, επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της Ταϊβάν να στραφεί σε μια εθελοντική ένοπλη δύναμη και να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες.
Σημείωσε ότι τα προγράμματα που οι αρχές του νησιού έχουν χρηματοδοτήσει, «θα κάνουν πραγματική διαφορά στην άμυνα της Ταϊβάν».
Σύμφωνα με την ίδια, τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και δεξαμενές θα «ενισχύσουν σημαντικά τις ικανότητές μας στη γη και την ατμόσφαιρα, θα ενισχύσουν το στρατιωτικό ηθικό και θα δείξουν στον κόσμο τη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα της Ταϊβάν».
Η Τσάι έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας ανεπίσημης επίσκεψης στη Χαβάη ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στα νησιά του Ειρηνικού και των Νήσων Μάρσαλ, τα οποία βρίσκονται στην λίστα των 17 συμμάχων της Ταϊβάν.
«Επίσης, επενδύουμε πολύ στην εκπαίδευση και στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών στρατηγικών μας για να δώσουμε προτεραιότητα στη χρήση ασύμμετρων δυνατοτήτων, ώστε να ανταποκρίνονται περισσότερο στις πραγματικότητες της απειλής που αντιμετωπίζουμε» επεσήμανε ο Τσάι, εκφράζοντας την ελπίδα το «να διασφαλίσουμε ότι ο λαός της Ταϊβάν θα παραμείνει σε θέση να επιλέξει το δικό μας μέλλον, χωρίς εξαναγκασμό».
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, παρόλο που η κυβέρνηση του νησιού ενεργεί ως ανεξάρτητο κράτος παρά την έλλειψη διπλωματικής αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα. Η Ουάσινγκτον διατηρεί μια επισφαλή σχέση με την Ταϊπέι.
Δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, οι δύο κυβερνήσεις επικοινωνούν μέσω του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν, το οποίο αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο νησί. Μέχρι το 1979, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν την κυβέρνηση στην Ταϊπέι ως νόμιμη κυβέρνηση όλης της Κίνας, αλλά αργότερα η αναγνώρισή τους μεταφέρθηκε στο Πεκίνο.
Πηγή: Sputnik