Σε έφεση προχώρησαν οι συγγενείς των θυμάτων στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara (»Μαβί Μαρμαρά») – που δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς καταδρομείς του ναυτικού στις 31 Μαϊου 2010 – όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε σχετικά με την επίθεση την παραπομπή της υπόθεσης σε τοπικό δικαστήριο.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατέληξε σε απόφαση σχετικά με την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά στις 6 Νοεμβρίου 2014 ότι στην επίθεση διαπράχθηκε μεν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αλλά επειδή ο αριθμός των νεκρών είναι λίγος αντί να την χαρακτηρίσει ως «έγκλημα πολέμου» αποφάσισε την εκδίκαση της υπόθεσης σε τοπικά δικαστήρια.
Οι οικογένειες των θυμάτων και το Τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ) άσκησαν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Η υπόθεση στην Τουρκία αναμένεται να καταλήξει στο 7ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης στις 10 Μαρτίου.Ο κ. Ariturk, ένας από τους δικηγόρους της νομικής ομάδας που αντιπροσωπεύει ΙΗΗ, έχει επισημάνει ότι στο δικαστήριο ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση στο πλοίο ήταν «δειλή και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», αλλά το δικαστήριο αρνήθηκε να το ερευνήσει, λόγω του ό, τι θεωρείται πως υπάρχει «έλλειψη επαρκούς βαρύτητας» της υπόθεσης.
Η αιματηρή επίθεση έγινε στις 31 Μαΐου 2010 στο πλοίο Mavi Marmara (Μαβί Μαρμαρά)- το μεγαλύτερο πλοίο από τον στολίσκο που είχαν ως στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Από την επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 10 Τούρκοι και τραυματίστηκαν άλλα 50 άτομα.
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αλλά είναι δυνατό να εξετάσει την υπόθεση, επειδή το Mavi Marmara είναι εγγεγραμμένο στις Κομόρες, που είναι μέλος του δικαστηρίου.